Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav i dalje blokiran

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko 470 zaposlenih preduzeća „Dunav grupa agregati“, plate nije primilo od oktobra prošle godine, a od 1. aprila ove nemaju ni overene zdravstvene knjižice.

Novi Sad – Radnici preduzeća „Dunav grupa agregati“, čiji je vlasnik Dušan Borovica, nastavili su juče blokadu Dunava nizvodno od ušća kanala Dunav–Tisa–Dunav kod Novog Sada. Oni protestuju od srede u podne, tražeći isplatu šest zaostalih zarada. Na tri broda ove firme – „Petrovaradin“, „Mišeluk“ i „Podbara“, ukotvljena nasred međunarodnog plovnog puta, nalazi se oko 80 radnika, koji tvrde da neće ukloniti blokade do potpunog ispunjenja njihovih zahteva.

Mašan Ercegović, generalni direktor preduzeća „Dunav grupa agregati“, čije su prostorije na Dunavskom keju takođe blokirane, juče je u telefonskom razgovoru predložio radnicima da im se tokom dana isplate tri zarade iz 2011. godine. Ponudio im je da nastave pregovore u utorak, te da u slučaju nepovoljnog ishoda ponovo blokiraju reku.

Oko 470 zaposlenih plate nije primilo od oktobra prošle godine, a od 1. aprila ove nemaju ni overene zdravstvene knjižice. Predstavnik radnika Milivoje Šujdović kaže da su šanse za isplatu male, jer je račun preduzeća u blokadi. U ime svih kolega, on se još jednom izvinio brodarima, istakavši da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na svoj egzistencijalni problem.

Na prolaz Dunavom kod Novog Sada, prema rečima radnika, čeka 15 brodova, od kojih je pet usidreno u gradskoj luci, a deset je na samoj reci, ispred barikada. Od početka blokade prolaz je dozvoljen samo jednom putničkom brodu, koji se prekjuče zatekao u Novom Sadu, a koji je bio pun starijih turista. Šef Lučke kapetanije u Novom Sadu Boris Oreb rekao je novinarima da je trenutno 16 teretnih brodova privezano za obalu zbog blokade Dunava.

Izvor: www.politika.rs