Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Дунав и људи” граде млин на Штранду

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

БОГОЈЕВО: Богојево је било домаћин друге конференције са мађарским градом Баја, који је партнер у ИПА пројекту ,,Дунав и људи”, који је финансиран у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Прва конференција је одржана у Баји током фебруара, а предвиђена су још два оваква скупа. 

Заједничким пројектом је предвиђена изградња млина на води и у Баји, на Бајском каналу и у Богојеву на купалишту Штранд, као и неколико рибарских кућица, као симбол некадашње делатности већег броја становника Баје, али и Богојева. Партнери у пројекту су са српске стране Месна заједница Богојево и  Удружење млинара из Баје, као мађарски партнер. 

- Одлучили смо се да нам партнер у овом пројекту буде село Богојево, пре свега због лакше комуникације, пошто говоримо исти језик, а затим пријатељство из ранијег периода. Посебно је пресудило то што је Богојево наслоњено на реку Дунав, као и Баја. Сличним делатностима су се некада бавили становници и једног и другог места управо због близине Дунава и жеља нам је да будућим генерацијама оставимо нешто што ће их подсећати на историју занимања наших предака.

Некада је на Бајском каналу био 51 млин који је покретала снага воде, сада их је остало неколико, а рибарских кућица је било небројено. Наша обавеза према будућим генерацијама је да не заборавимо прошлост, а истовремено да у циљу развоја туризма, употпунимо туристичку понуду, што је и циљ наших партнера из Богојева - рекла нам је Вера Палик, председница Удружења млинара из Баје. 

- Наша сарадња траје већ две године од када је кренуо ИПА програм, у Удружењу млинара из Баје смо пронашли праве партнере, а сада и пријатеље, са којима смо заједно на истом послу. Добили смо подршку и једни и други од наших локалних власти да спроведемо овај веома интересантан пројекат. Прошле године у јулу смо обавештени да смо добили тражена средства за овај пројекат, са чиме смо веома задовољни. Укупан износ је 90 хиљада евра, а наш део износи 34 хиљаде евра. Моји сарадници и ја смо се одлучили да објекте предвиђене пројектом сместимо на Штранд, зато што смо закључили да ће на том месту бити потпуно у функцији побољшања туристичке понуде - појаснио је Атила Рупа, председник Савета Месне заједнице Богојево.

Три рибарске кућице и реплика млина, који наравно неће бити у функцији, осим у туристичке сврхе, ће употпунити туристичку понуду старог купалишта, поготово сада када је већ изграђен ауто камп. Наставља се са уређењем простора купалишта и плаже, тако да ће већ почетком овогодишње купалишне сезоне, Штранд добити потпуно нови изглед. Предвиђено је да до краја септембра радови на свим објектима буду завршени. 

На самом Штранду организован је пикник, где су домаћини из Богојева за све госте на традиционалан начин пекли сланину на ватри, пободену на штапове. Одиграна је и утакмица дечака у малом фудбалу између домаћина Богојева и гостију из Баје у којој резултат није био важан. У Дому културе у Богојеву одржано је предавање о воденицама и млиновима као и пригодан културно уметнички програм.


Izvor: www.dnevnik.rs