Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Муљање уместо измуљавања

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

СУБОТИЦА – Брод-багер за измуљавање језера Палић тек што је постављен на обалу, препуцавања власти и опозиције због законитости јавне набавке за добијање посла увелико се распламсавају.

Иако резултати тендера још нису познати, опозиција је изнела сумње у његову исправност.

Велики распон цена

- Имамо доказе у вези незаконитости јавне набавке. Пре недељу дана објављено је да је брод-багер на језеру спреман за поринуће, а тендер је окончан 23. априла. Иако није саопштено ко ће добити посао, зна се да су од 30 пријављених предузећа четири фирме доставиле понуде. Одмах је одбијена понуда аустријског предузећа ГХС од два милиона евра, јер није била преведена на српски, „Водопривреда“ – конзорцијум из Сремске Митровице дао је понуду на 923 милиона динара, „Водопривреда“ из Смедеревске Паланке 792 милиона, а „Аква-монт сервис“ из Београда са подизвођачима понудио посао за само 125 милиона динара. Невероватан је раскорак у понудама, а још више забрињава да тај посао неко може да уради двадесет пута јефтиније од другог извођача, што указује на то да ће уместо измуљавања блата бити велико муљање пара – каже Илија Маравић, председник СНС.

Багер „нема везе с тендером“

Он тврди да је тендер намештен за најјефтинијег понуђача, како би се касније преко анекса уговора намакло пара колико буде потребно. Градски челници кажу да брод-багер нема везе са тендером, већ је део пројекта којим се испитује утицај измуљавања на животну околину.

- Спекулације да је измуљавање језера почело, нису тачне. Покренули смо јавну набавку за прву фазу санације, која обухвата измуљавање централног дела језера и изградњу касета за одлагање муља у такозваном трећем сектору језера – рекао је директор тог предузећа Горан Габрић.

Он је рекао да је техничка документација коштала 24 милиона динара, и израдио ју је институт „Јарослав Черни“ из Београда, а да прва фаза радова кошта 130 милиона динара.

Izvor: www.pravda.rs