Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Održano tradicionalno podvodno čišćenje Savskog jezera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Adi Ciganliji u subotu je održano peto po redu podvodno čišćenje Savskog jezera, koje tradicionalno organizuje SOPAS sa Komisijom za sport i okolinu Predsedništva OKS, Delegacijom EU u Srbiji a u saradnji sa JP „Ada Ciganlija“ i Gradskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine. 

Ideja akcije je da se podigne svest društva o potrebi zaštite životne sredine, posebno reka i priobalja i da se javnosti skrene pažnja na loše navike nepropisnog bacanja đubreta. 

Pre početka akcije, prisutnima su se obratili predsednik OKS Vlade Divac, Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji i Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija“. 

- Očuvanje životne sredine je jedan od stubova olimpijskih vrednosti a učešćem u ovakvim akcija nastojimo da pošaljemo poruku da je potrebno zajedno da radimo na tome da mladim generacijama ostavimo lepšu i čistiju životnu sredinu -istakao je Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Pre nego što se i sam priključio roniocima u podvodnom čišćenju jezera Vensan Dežer, šef Delegacije evropske komisije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što je akcija postala tradicionalna i dodao da se čišćenje održava u sklopu evropske zelene nedelje čiji je slogan „Svaka kap je bitna“. 

- Ada Ciganlija je u potpunosti ispunila zahteve Međunarodnih institucija kada je u pitanju zaštita životne sredine, dobijanjem Plave zastavice za kvalitet plaže. Podvodno čišćenje Savskog jezera je akcija koja se tradicionalno održava već petu godinu za redom i u velikoj meri pomaže održavanju kvaliteta vode koji smo kroz redovne akcije i uz pomoć mehanizacije koju posedujemo podigli na najviši nivo“- izjavio je direktor JP „Ada Ciganlija“, Zoran Gajić. 

U akciji podvodnog čišćenja učestvovalo je 100 ronilaca iz MUP-a Srbije, SOPAS-a i Specijalnih brigada Vojske Srbije.


Izvor: www.danas.rs