Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pomor ribe u Rasini

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izlivanje za sada još nepoznate hemikalije izazvalo pomor ribe i drugih životinja u donjem delu Rasine i ušću u Zapadnu Moravu. U nekim delovima reke životinjski svet potpuno je uništen.

Dok su se samo nekoliko stotina metara dalje od mesta gde se otpadne vode ulivaju u Rasinu Kruševljani bezbrizno rashlađivali, rečni životinjski svet u tom delu reke potpuno je uništen. 

Prema prvim informacijama, uzrok pomora velikih razmera je ispuštanje, za sada, nepoznatih hemikalija iz jednog od kolektora otpadnih voda u industrijskom delu grada. 

Milan Milošević, iz Ribočuvarske službe "Rasina plus", navodi da su u prepodnevnim satima ribolovci primetili veliku količinu pene na izlazu iz jednog od otpusta otpadnih voda: "Kada smo došli na lice mesta, već je bilo mrtve ribe." 

Milošević je dodao da je ribočuvarska služba uspela da iz reke izvadi samo procenat riba, potočne mrene, krkuše, štuke, klena i drugih belih riba. 

"U svakom viru na nekoliko kilometara od uliva u Zapadnu Moravu bilo je mrtvih riba, od toga nekoliko hiljada sitnih, kao i vodozemaca. Tačnije, u tom delu reke nismo pronašli tragove života", istakao je Milošević i dodao da je šteta velika.

Iako se u blizini Rasine u Bivolju nalaze dve hemijske industrije, ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je odgovoran za pomor, rekao je Milošević i dodao da je zbog niskog vodostaja na rekama svako ispuštanje hemikalija pogubno za život u njima.

"O ovom događaju odmah smo obavestili kruševački Zavod za javno zdravlje čiji su predstavnici uzeli uzorke vode, kao i inspektora za zaštitu životne sredine i vodoprivrednog inspektora koji će raditi na utvrđivanju uzroka i pronalaženju odgovornih", rekao je Milošević.

Uginula riba plutala je čitavog dana rekom od grada na potezu od pet kilometara do ušća u Zapadnu Moravu.

Pre dve nedelje, ribočuvarska služba je zabeležila pomor i u gornjem toku reke Rasine u Plešu, gde je u proseku pronađeno oko 400 mrtvih riba po kilometru. Šteta je nenadoknadiva.

Narednih dana, nadležne službe će pokušati da utvrde uzrok trovanja ribe i pronađu odgovorne za zagađenje Rasine.

Izvor: www.rts.rs