Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunavska regata stigla u Novi Sad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - Učesnici najduže i najstarije, 57. po redu, kajak/kanu veslačke regate na Dunavu stigli su jutros u Novi Sad.

Iskusni veslači iz svih podunavskih zemalja, ali i iz Australije i sa Novog Zelanda krenuli su iz nemačkog grada Ingolštata, a svoj put od skoro 2,5 hiljade kilometara završiće u rumunskom mestu Sveti Đorđe. Novi Sad im je jedna od stanica.

"Vi svakoga dana prelazite po 30 do 60 kilometara. Najteže deonice su ovde kod nas od Beograda, pa recimo do Brze Palanke do drugog Đerdapa gde je Dunav najmoćniji", kaže Milorad Ristić kajakaš iz Beograda.

Prema rečima jednog od najstarijih učesnika regate, koji kajak vozi od 1959. godine, najopasnije na reci je veoma jak vetar, oko šest bofora i naravno grmljavina.

"To je veoma opasno. Morate se skloniti ispod nekog drveta i čekati dok oluja ne prođe", kaže iskusni kajakaš iz Nemačke.

Učesnici su smešteni u kampu na Štrandu, a Kajakaški savez Srbije i ove godine bio je dobar domaćin.

"Regata je izuzetno organizovana. Imamo saradnju sa svim turističkim organizacijama kroz sve gradove gde regata staje. U saradnji sa njima, u saradnji sa opštinama organizujemo regatu. Kada dolaze imaju organizovanu večeru, kulturni program, smeštaj, tuševe itd", kaže Predrag Bogdanović, organizator regate.

Izvor:www.rtv.rs