Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dnevna dozvola za pecanje košta od 500 do 1.000 dinara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Beogradu postoji dvadesetak mesta za pecanje. Pored komercijalnih ribnjaka „Ada Safari”, „Bečmenska bara”, „Mika Alas” u Borči, „Živača” u Boljevcima, na kojima treba platiti samo cenu dnevne dozvole koja je od 500 do 1.000 dinara, postoje i jezera na kojima je potrebna godišnja dozvola.

UDICA - Nenad Konstantinović iz Asocijacije sportskih ribolovaca kaže da sve više ljudi traži ovakav aktivan odmor u prirodi.

- Za 1.000 dinara može se kupiti štap, plovak, udica, kutija mamaca i neke najpotrebnije stvari. Naravno, zahtevniji ribolovci potroše i hiljade evra na opremu - kaže on.

Ribnjak „Bečmenske bare” od Beograda je udaljen 25 kilometara. Sastavljen je od tri jezera. Ranko Bojanić, upravnik ribnjaka, kaže da ribolovci treba da ponesu opremu, a dnevna dozvola je 500 dinara. Pecanje je dozvoljeno od 5 do 21 sat, a ribolovac koji dođe prvi put treba da plati i 100 dinara učlanjenje u Udruženje ribolovaca Surčin.

- Na dva jezera nakon pecanja ribolovci mogu sa sobom poneti šarana do četiri kilograma, i pet kilograma bele ribe. Treće jezero isključivo je namenjeno sportskom ribolovu po principu uhvati i pusti - ističe Bojanić.

On kaže da ribolovac ima pravo da peca na četiri štapa, a obavezno je poštovanje pravila ponašanja. „Bečmensku baru” je za tri godine posetilo 60.000 ribolovaca.
Dnevna dozvola za pecanje na „Adi Safari” je 600 dinara. Može se pecati od 6 do 19 sati.

- Ulov se vraća u vodu, a ako neko želi može da kupi ribu. Za ribe preko pet kilograma postoji zaštitna cena radi zaštite ribljeg fonda. U ribnjaku su uglavnom šaran, amur i babuška - kaže Miloš Miljković sa „Ade Safari”.

Godišnja dozvola košta 5.000 dinara
JEZERO - Osim pecanja za koje se dozvola kupuje na jedan dan, postoje jezera na kojima je za pecanje neophodna godišnja dozvola koja košta 5.000 dinara. To su jezera „Taložnik” iznad Savskog jezera, „Duboki potok” u Barajevu, „Bela reka” u Ripnju, „Parguz” u Resniku i jezero „Trešnja” kod Avale.

Cene na ribnjacima
Lokacija Dnevna dozvola
Ada Safari 600 din.
Bečmenska bara 500 din.
Mika Alas 850 din.
Živača 500 din. (kanal)
1.000 din. (veliko jezero)


Izvor: www.24sata.rs