Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

FINA plivački maraton u Šapcu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pobednik 43. međunarodnog plivačkog maratona "Jarak - Šabac" je Ivan Afanevič iz Rusije, a u ženskoj konkurenciji njegova zemljakinja Olga Kozjudub. Tradicionalno takmičenje na reci Savi osmi put se održava u okviru FINA kupa.

Deonicu dugu 19 kilometara od Jarka do Šapca, dvadesetjednogodišnji Ivan Afanevič preplivao je za 2 sata, 51 minut i 17 sekundi.

 

Zbog nepravilnog ulaska u ciljne bove, diskfalifikovani su takmičari iz Sirije, Italije i Mađarske, tako da je drugo mesto pripalo Argentincu Giljermu Bertoli, dok je treći bio Kris Breven iz Irske.

 

"Jarak-Šabac" je veoma jaka trka, rekao je pobednik današnjeg plivačkog maratona Ivan Afanević: "Na početku sam zaostajao za grupom, pa sam je stugao, zahvaljujući ljidima iz čamca i treneru. On me je vodio i doveo do prvog mesta."

 

U ženskoj konkurenciji, prva na cilj stigla je njegova zemljakinja Olga Kozjudub.
Na ovogodišnjem maratonu učestvovalo je 37 plivača iz 17 zemalja. Većina njih visoko je rangirana na svetskoj listi.

"Šabački maraton je izuzetno važan za FINA kalendar takmičenja. To je kalendar u kojem postoje takmičenja u rekama, u jezerima", rekao je Žan Pol Nars, delegat Međunarodne plivačke federacije (FINA). "Ono što je najzanimljivije u vezi sa ovim maratonom jeste to što svaki plivač ima svog čamdžiju i to je ono što ga čini jedinstvenim. "

Na ovogodišnjem plivačkom maratonu, Srbija je imala četvoro predstavnika, a najbolje od njih plasirao se petnaestogodišnji Nikola Stupar iz Novog Sada, koji je zauzeo 11. mesto. 
Rođen 3 meseca posle njega, najmlađi učesnik maratona bio je Duje Milan iz Splita.

"Prvi put sam na ovom maratonu, i čast mi je plivati sa ovako velikim plivačima", rekao je Duje. "Pripremao sam se za ovo tri meseca."

Plivače i karavan koji ih je pratio bodrili su mnogi građani sa obe Savske obale. Za Šapčane je, kako je rekla Dragica Tanasić, svaki maraton praznik: "Mi ih bodrimo sa obale i uživamo."

Izvor: www.rts.rs