Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Oživljavanje Čukaričkog rukavca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Direktor Javnog vodovodnog preduzeća "Beogradvode" Miloš Milovanović potvrdio je Tanjugu da su danas počeli radovi na uspostavljanju najnužnije prohodnosti Čukaričkog rukavca u delu ušća Topčiderske reke u Savu.

Milovanović je rekao da radove finansira Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda prevashodno zbog očuvanja ribljeg fonda u Čukaričkom rukavcu i Topčiderskoj reci.

"Ove radove u principu možemo da nazovemo izradom riblje staze", rekao je Milovanović i najavio da će na Čukaričkom rukavcu biti omogućena prohodnost za sve plovne objekte koji se tamo nalaze i za veslače.

Milovanović je rekao da sami radovi koštaju 4,5 miliona dinara i da ne predstavljaju trajno rešenje za čišćenje Čukaričkog rukavca.

"Radimo samo ulaz i pri tom ćemo površinu od 100 puta 30 metara tretirati do dva metra dubine. Znači nekih 10.000 kubnih metara mulja ćemo da iznesemo", objasnio je Milovanović i dodao da je specifičnost posla u tome što je mulj veoma plitak.

"Mulj ne dozvoljava ulazak većih plovnih objekata i ozbiljnijih mašina, a takođe, ne smemo mulj da izbacujemo u Savu zbog njegove kontaminiranosti. Znači smemo da intervenišemo samo u okviru Čukaričkog rukavca", objasnio je Milovanović.

On je istakao da su radovi, koji su počeli danas, biti privremeno obustavljeni zbog same tehnologije sleganja mulja do ponedeljka, kada će biti nastavljeni, što će predstavljati i završetak ove faze.

Milovanović je dodao da se za konačno rešenje za prohodnost Čukaričkog rukavca čeka završetak mosta na Adi Ciganliji.

S obzirom da radove nije moguće izvesti sa kopna, JVP "Beogradvode" ih obavlja sa reke i plan je da specijalni bager koji će biti dovezen skelom u naredna tri dana uklanja deo mulja i time otvori izlaz sa Čukaričkog rukavca, saopštilo je ranije JVP "Beogradvode".

JVP "Beogradvode" je najavilo da će biti omogućeno nesmetano korišćenje marine tokom cele godine, kako veslačkim klubovima Partizan i Crvena zvezda, tako i svim vlasnicima čamaca usidrenih u ovoj marini.

 

Izvor: www.rtv.rs