Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vesela begejska regata u Žitištu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Žitišstu će sutra biti održana manifestacija "Vesela begejska regata" čiji je cilj da se ukaže na problem zagadjenosti kanala Begej. U okviru manifestacije biće organizovana akcija prikupljanja otpada iz vode, a na pojedinim mestima biće puštena mladj šarana.

Skup plovila koja dolaze uzvodno, iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, planiran je na prevodnici u Kleku, gde je organizovano otvaranje kapija i prelazak plovila, dok je za plovila koja dolaze nizvodno, skup planiran kod mosta u Žitištu.

Kako je najavljeno, regata iz Žitišta kreće oko 11 časova, a regataši će ove godine ploviti 30 kilometara, od Kleka i Žitišta, preko Torka, Novog i Srpskog Itebeja.

Planirano je takmičenje u spremanju specijaliteta od ribe pod nazivom "Begejski lokvanj", a za najbolje pripremljene su nagrade.

"Vesela begejska regata" prvi put je održana prošle godine kada su predstavnici lokalne samouprave Žitišta obećali da će učiniti sve da se problem plovnog Begeja konačno pomeri sa mrtve tačke.

Organizatori regate su Info centar opštine Žitište, Kancelarije za mlade opštine Žitište, ekološko udruženje "Begej Sveti Djuradj", Asocijacija za razvoj opštine Žitište, Omladinska internacionalna komora Zrenjanin i nautički klub "Klek".


Izvor: www.zelenasrbija.rs