Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opasnim virusom zaraženo 17 pacijenata iz Srbije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bolest prenose tigrasti komarci, 5 obolelo, 12 na posmatranju .... Sa mora - Groznica Zapadnog Nila može da bude smrtonosna u nekim slučajevima. Svi zaraženi virus su „pokupili" na letovanju u Grčkoj

Groznica Zapadnog Nila (GZN), koju prenose azijski tigrasti komarci, stigla je u Srbiju. Kako Press saznaje, u Beogradu, Pančevu i još nekim gradovima u karantinu je 17 osoba. Od ovog teškog virusnog oboljenja obolelo je petoro, dok je 12 ljudi na posmatranju.

Sve zaražene i potencijalno zaražene osobe iz Srbije vratile su se, kako saznajemo, sa letovanja u Grčkoj. 

- Kod pet osoba virus je dijagnostikovan, dok se za 12 osoba sumnja da su zaražene i čekaju se nalazi uzoraka krvi. Svi su pod nadzorom lekara - kaže izvor Pressa iz zdravstvenih krugova. 

Simptomi za 14 dana 

Dve osobe, kod kojih je virus koji hara Grčkom i ubija po Americi potvrđen, žive u Beogradu, a dve su iz Pančeva.- Osobe za koje se sumnja da su takođe obolele su iz ovih i drugih gradova Srbije. Prvi pacijenti sa simptomima groznice Zapadnog Nila počeli su da se prijavljuju pretprošle nedelje. Svi su zbog sumnje bili pod strogim nadzorom lekara, dok sa Instituta Torlak, koji radi dijagnostiku, nije stigla potvrda. Za neke se još čeka potvrda, pa bi brojno stanje obolelih tokom vikenda moglo i da se promeni - napominje naš izvor.

Da se groznica Zapadnog Nila „pružila" do naše zemlje potvrdio nam je i profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Kliničkom centru Srbije.

- Da, bilo je potvrđenih pacijenata - kazao nam je kratko prof. dr Delić, odbijajući da iznese bilo kakve dodatne detalje.

Na sreću, opasni virus se ne prenosi kontaktom među ljudima. Osoba se može zaraziti samo ako ju je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda. Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje, pre svega kardiovaskularne bolesti. Tegobe traju od nekoliko dana do više nedelja. Bolest u pojedinim slučajevima može imati i smrtni ishod.

Panika u Americi

Groznica Zapadnog Nila otkrivena je u još nekim gradovima Evrope, gde je nije bilo ranije. Već zbog toga je Institut za javno zdravlje Srbije početkom ovog meseca prosledio mreži zavoda i instituta za javno zdravlje stručno uputstvo za uspostavljanje nadzora nad groznicom Zapadnog Nila u Srbiji, što se može videti i na njihovom sajtu.

Od ovog virusa, od početka godine do kraja avgusta, u SAD je umrlo 66 osoba, a obolelo 1.590. Direktor epidemiološkog odeljenja nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Lajl Piterson istakao je da je reč o najvećem broju obolelih i umrlih od ove bolesti od kada je ona otkrivena.

- Broj obolelih i umrlih raste vrlo brzo i procenjuje se da će se njihov broj u narednim sedmicama povećati. Samo u poslednjih sedam dana broj obolelih porastao je za čak 40 odsto, a istovremeno je preminulo deset osoba. Najteže je pogođeno područje Teksasa - naveo je Peterson.

Virus GZN prvi put je izolovan i identifikovan u Ugandi 1937. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus, odnosno virus koji prenose insekti.  

Rasprostranjenost

- Groznica Zapadnog Nila javlja se širom sveta.

- Cirkulacija virusa Zapadnog Nila prisutna je na evropskom kontinentu još od šezdesetih godina prošlog veka

- Godine 1996. u Bukureštu je izbila prva epidemija u okruženju

- Tokom 2010. godine prvi put registrovani oboleli u oblasti centralne Makedonije i u severnom delu Grčke

Mere prevencije

- Izbegavanje boravka na područjima gde su tigrasti komarci

- Odeća koja pokriva noge i ruke

- Izbegavati izlazak u vreme kada ima najviše komaraca

- Koristiti zaštitne mreže protiv komaraca na vratima, prozorima, pa i oko kreveta

- Najmanje jednom nedeljno prazniti vodu iz saksija za cveće, posuda

- Ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima može da sa sakupi stajaća voda

Simptomi

Blaga klinička slika 

- groznica

- glavobolja

- mučnina

- povraćanje

Teška klinička slika 

- upala moždanih ovojnica

- upala mozga 

Izvor: www.pressonline.rs