Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tisa puna uginule ribe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SENTA - Veliki pomor ribe i riblje mađi na 114 kilometru reke Tise, nizvodno od mesta gde otpadne vode izlivaju Šećerana “TE-TO”, Fabrika kvasca “Altek-Srbija” i gradska kanalizacija, prvi su primetili ribolovci i o tome obavestili upravljača vodom DOO “Ribolovački savez Vojvodine”.

Dušan Jovanović Direktor DOO “Ribolovački savez Vojvodine” kome je dodeljeno na upravljanje reka Tisa, kaže de je ovo drugi nemili događaj u poslednjih pet godina, jer je veliki pomor ribe na ovoj reci zabeležen i 2007. godine, kada je uginulo oko 200 tona ribe. 

- Naravno da ono što se vidi na obali i što pluta vodom je jako mali procenat uginule ribe, jer stvarna katastrofa je na dnu reke Tise koja je najdublja reka u Evropi, obale su vrlo strme i sva uginula riba odlazi na dno reke, pogotovo što je danas duvao vetar i imli smo talase, pa je sve što je plutalo sada potonulo na dno - kaže Jovanović.

 

Što se tiče procene uginuća, ona ovoga trenutka nije moguća, ali ribolovci se nadaju da se neće ponoviti 2007. godina.
 

- Prave dimenzije katastrofe možemo videti tek za nekoliko narednih dana, kada ono što je uginulo bude doplovilo do brane kod Bečeja - dodaje Jovanović. 
 

On kaže da se ne može ništa reći na osnovu ovih par stotina kilograma uginule ribe koje su ribari izvukli iz reke, jer ko zna koliko je u vodi. 
 

- Indikativna priča je da iznad ispusta šećerane nema ni jedne uginule ribe, a ispod ispusta ima pomora. To samo navodi na to da šećerana može biti uzrok pomora i nesreće, ali to će ispitati inspekcijske službe koje su ovde sa nama, koje to snimaju i sačinjavaju zapisnik.

Njihov posao je i da otkriju ko je kriv za pomor. Nadam se da ćemo i ovoga puta, ponovo otkriti ko je vinovnik jer 2007. je otkriveno da su to Šećerana i Fermin, ali tako visok oštetni zahtev nije u interesu, krupnog kapitala, pa se to provlači na sudovima. 
 

Magistar Mirjana Baroš, vodni inspector Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je izašla na teren prvog dana pomora.

Prema rečima upravljača rekom Tisom, Departman za biologiju PMF-a je ovlašćen da izvrši uzorkovanje vode, dna reke i uginule ribe.

- Ja ću o tome sačiniti zapisnik i upoznati nadležne. Dok se to ne uradi ne mogu ništa da izjavim – rekla je Mirjana Baroš.
 

Generalni direktor AD Fabrika šećera “TE-TO” u Senti Teodora Deak izjavila je da se od strane fabrike voda redovno kontroliše, da je u ponedeljak vršeno uobičajeno uzorkovanje vode iz Tise, uzvodno i nizvodno od fabrike, a da je juče urađeno i vanredno uzorkovanje.

- Zvaničnu izjavu i stav nećemo dati dok ne dobijemo rezultate analize vode. Nakon slučaja koji smo imali 2007. godine sa pomorom ribe i ribolovcima, mi po našoj redovnoj proceduri uzorkujemo vodu u Tisi pre i u toku kampanje - izjavila je Teodora Deak.

Ona ukazuje da nije u redu da se odmah čim je primećeno uginuće ribe kao krivac označava Šećerana, ako se zna da na istom potesu ima još potencijalnih zagađivača.

 

Izvor: www.blic.rs