Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Porše" među gliserima stiže u Novi Sad - Norveški "Hydro Design" premešta proizvodnju plovila u Srbiju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Norveški "Hydro Design", koji se bavi proizvodnjom plovila najviših performansi, započeće u oktobru proizvodnju glisera u Novom Sadu. Skandinavska kompanija će u Srbiji izrađivati nekoliko motornih brodova da bi početkom 2013. počela sa proizvodnjom novog, većeg i luksuznijeg modela čija cena će dostizati 200.000 EUR. 

Kako saznaje "eKapija",  Hydro Design će iz Norveške preseliti proizvodnju u Srbiju, osim razvojnog centra. 

- "Hydro Design" se već godinama bavi proizvodnjom plovila u Norveškoj, i odlučili smo da veći deo proizvodnje preselimo u Srbiju. U Norveškoj će ostati razvoj novih modela i izrada prototipa. U Srbiji je poslovanje jeftinije, a bili smo rukovođeni pozitivnim iskustvima i poverenjem koje imamo u ljude zaposlene u našoj kompaniji, a koji su poreklom iz Srbije. Takođe, Srbija ima tradiciju brodogradnje, tako da smo zaključili da je pravo mesto za naš proizvodni pogon – kaže u razgovoru za "eKapiju" Saša Draganović, suvlasnik kompanije i direktor proizvodnje "Hydro Design Production".

Kompanija posluje u Norveškoj pod nazivom "Hydro Design", a u Srbiji je registrovana kao "Hydro Design Production". Kako kaže naš sagovornik, vlasnik 70% obe firme je Egil Ranvig, dizajner plovila i osvajač mnogobrojnih nagrada u brzoj vožnji glisera.

Na dolasku kompanije u Srbiju je radio VIP Fond, a Draganović kaže da je malo falilo da proizvodnju presele u Poljsku. U našoj zemlji su razmišljali o lokacijama za otvaranje pogona u Beogradu, Staroj Pazovi ili Novom Sadu, ali su se odlučili za vojvođansku prestonicu.

"Hydro Design" će početi proizvodnju u iznajmljienoj hali površine 1.446 m2 na Rimskim Šančevima. Ugovor o iznajmljivanju hale na pet godina direktor proizvodnje "Hydro Design" potpisao je 11. septembra sa Goranom Bolićem, direktorom JP "Poslovni prostor" Novi Sad.

- Proizvodnju ćemo u oktobru započeti u iznajmljenoj hali. Kompletna tehnologija i oprema dolazi iz naše fabrike u Norveškoj, tako da nećemo imati klasične troškove kada je reč o pokretanju proizvodnje. Uložićeno million evra u pokretanje pogona. U narednom periodu, kada prođe jedan period uhodavanja, planiramo da izgradimo halu površine 4.000-5.000 m2 prema potrebama ovakve vrste proizvodnje – objašnjava Draganović.

U početnom periodu proizvodnje "Hydro Design Production" oslanjaće se na uvoz jednog dela komponenti dok ne postignu saradnju sa kooperantima iz Srbije.

- Tražimo kooperantske firme u Srbiji koje bi proizvodile rezervne delove za naša plovila, a da zadovoljavaju naše kriterijume kvaliteta. Za sada ćemo zaposliti osam radnika, pet je već bilo na obuci u Norveškoj kako bi kasnije vodili ostale zaposlene. Cilj nam je da do 2014. zaposlimo 25 ljudi.

"Hydro Design Production" planira da u prvoj godini rada proizvode 45 plovila, a kasnije da kapacitet proširi na 100 čamaca godišnje. Glavni kupci glisera će biti iz skandinavskih zemalja i iz Rusije.

- Proizvodićemo pet modela plovila. Reč je o sportskim tipovima brodova odnosno glisera pod imenom "Cormate" što znači "najbliži prijatelj". U Novom Sadu će biti izrađivani modeli SP 21, SP 24, SP 27, kao i T24, T27. Cena glisera se kreće od 50.000 do 150.000 EUR, a gliseri dostižu brizinu 160 km na čas.

Prema najavi našeg sagovornika, do 2014. će početi proizvodnju novog luksuznijeg modela glisera koji će nositi oznaku "Cormate T35".

- Prototip novog modela je urađen u Norveškoj, a proizvodnja počinje u Srbiji. Plovilo će biti u rangu "poršea" i "ferarija" u automobilskoj industriji. Njegova prednost je što na primer, pod okretajem od 45 stepeni izdržava udar talasa od 75 stepeni a da se ne prevrne. Gliseri "Cormate" plove na vazdušnim jastucima tako da se stiče utisak da ne dodiruju vodu, imaju sobu, kuhinju, kupatilo – napominje Draganović .

Cena za novo luksuzno plovilo "Hydro Design" još nije precizno određena, ali bi kupci trebalo da pripreme od 200.000 do 220.000 EUR.


Izvor: www.ekapija.com