Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Cvat Trešnje na Avali

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prva faza Grad Beograd pomoći će uređenje okoline zapuštenog jezera u blizini prestonice i nekadašnjeg omiljenog odmarališta, a uskoro počinje prva faza radova.

Na padinama Avale, na samo 30 kilometara od centra grada, sa leve strane puta od Beograda ka Kragujevcu nalazi se poznato izletište Trešnja sa istoimenim jezercem. Grad Beograd pomoći će uređenje okoline ovog zapuštenog jezera i nekadašnjeg omiljenog izletišta, a uskoro počinje prva faza radova.

Nataša Đokić, načelnica u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kaže da će se uređenjem Trešnje postići bolji kvalitet životne sredine, a samo jezero postaće još atraktivnije za posetioce i ljubitelje prirode.

- Grad će finansirati popravku zida od lomljenog kamena oko jezera, vađenje i odvoz mulja u zoni radova, kao i rekonstrukciju pešačke staze. Ovo je prva faza radova, koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta životne sredine na ovom jezeru - kaže Nataša Đokić, načelnica u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

- Stanovnici Beograda uglavnom znaju za svoje omiljeno izletište - Savsko jezero i veoma malo se zna o drugim jezerima i izletištima u glavnom gradu. Otuda je cilj da se uređuju i promovišu i drugi resursi, posebno oni atraktivni u izletničko-turističkom smislu - kažu u gradskoj upravi.

Beograđani su pozdravili odluku da se sredi nekada popularno izletište.

- Nekada sam redovno išla na Trešnju. Šteta je što je to odmaralište propalo. Volela bih da uskoro tamo odvedem svoje unuke - kaže baka Radica (78).

- Trešnja je pravi biser Beograda, neverovatno je da je takvo izletište zapušteno. Često prolazim pored jezera i ne mogu da verujem da nije sređeno. Nadam se da će sugrađani uživati u lepotama Trešnje kao nekada - kaže Marko Jeftić sa Voždovca.

- Pored jezera nalazio se hotel, sa prelepim restoranom koji je, nažalost, krajem devedesetih godina napušten, a ubrzo i uništen. Od tada, ni jezero se ne održava. Šteta - kažu retki prolaznici.

Jezero Trešnja je veštačko jezero, okruženo šumom i nalazi se na granici opština Voždovac i Sopot. Dugačko je oko 150 metara, a širina mu je oko 20 metara. Delimično je ozidano betonom i nalazi se u središtu listopadno-četinarske šume, koja je dovoljno prostrana i sasvim pristupačna, a u blizini se nalaze i dva izvora hladne vode.

Trešnja u stvari obuhvata izvorište potoka Savušnica i svojim stranama pada na jugoistok u taj potok, koji je pritoka reke Mali lug. Na potoku je početkom šezdesetih godina napravljeno malo veštačko jezero, odnosno mikroakumulacija „Trešnja". Ovo jezero stvoreno je izgradnjom brane od lomljenog kamena, a akumulacija se puni vodama potoka Savušnica koji nikada ne presušuje. Izletište ima ukupnu površinu oko 200 hektara, a oko 180 hektara je pod šumom.

Kristina i Đenka na Trešnji

Koliko je ovo mesto lepo za kupanje pokazala je i glumica Seka Sablić, kada se, na Trešnji, sa Borom Todorovićem kupala snimajući čuvenu scenu iz filma „Maratonci trče počasni krug". Prilikom snimanja Maratonaca ceo ovaj lokalitet bio je blokiran kako bi se sprečilo okupljanje radoznalih posmatrača. Kristina i Đenka maestralno su uradili tu scenu.

 

Izvor: www.pressonline.rs