Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Trovači ribe u Jadru još misteriozni

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U nedostatku pravih dokaza, i dalje se ne zna šta je polovinom meseca izazvalo pomor ribe u reci Jadar. Predsednik opštine spas očekuje od nove kanalizacije i sistema za prečišćavanje.

OSEČINA - Važnije je da Jadar ostan živ, nego da nagađamo ko je kriv za nedavni pomor ribe u ovoj reci. Želimo da nadležni, bez osuđivanja unapred i upiranja prstom u bilo koga, utvrde šta su uzroci ekološke katastrofe, kako bi se preduzeli odgovarajući koraci da se to ne ponovi, te da se trajno zaštiti opstanak životinjskog i biljnog sveta u našim rekama i priobalju! 

Ovako Nenad Stevanović, predsednik opštine, reaguje na nedavni ekološki incident, kada je u reci Jadar primećen ozbiljan pomor ribe. Ipak, rukovodstvo lokalne samouprave ne želi da komentariše ovaj događaj, sve dok sa merodavnog mesta ne stignu podaci o eventualnim uzrocima i zagađivačima. 

- Znamo da bi, završetkom započete izgradnje kanalizacije, sa sistemom za prečišćavanje, što je naš dugogodišnji prioritet, bili gotovo sasvim oslobođeni ovih briga, a rečni tokovi daleko manje ugroženi od industrijskih, fekalnih i drugih otpadnih voda - kaže Stevanović. - Do sada je na tom planu mnogo urađeno, ali je potrebno još vremena i sredstava koja ova opština, nažalost, sama ne može da obezbedi. Smatramo da je za razvoj privrede i same Osečine izgradnja kanalizacije i pomenutog postrojenja izuzetno važna, pa uporno tražimo načine da ovaj najveći projekat do kraja realizujemo. 

Vlasnici srpsko-austrijske firme "Podgorina fruht" u Osečini, koja otkupljuje i prerađuje voće, saznajemo, bili su zaprepašćeni kada su ribolovci i ekolozi u njih upirali prst - kao na potencijalnog vinovinika nedavnog pomora ribe u Jadru. Čak su i od opštinskog rukovodstva tražili da ih zaštite od tih optužbi... 

- U "Podgorini fruht" smatraju da nisu krivi, tvrde da u svom tehnološkom procesu ne koriste sredstva koja predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ili nisu dozvoljena, te da ih neko namerno optužuje za trovanje ribe - kaže Stevanović, podsećajući da su nedavno, sopstvenim sredstvima, izgradili i pustili u radi pogon za tretman otpadnih voda pre ispuštanja u reku, za razliku od vremena nekadašnje "Podgorke". 

ANALIZE 

- UZORCI su uzeti ne samo kod mesta gde je voda u reci menjala boju i tamo gde je počinjao pomor ribe, već i uzvodno, pa i nekoliko kilometara niže - kaže Željko Andrić, opštinski ekološki inspektor. - Rezultati analiza još nisu stigli, a uzorke su, u više navrata, uzimali i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Republička inspekcija za ribolov i republički vodoprivredni inspektor.


Izvor: www.novosti.rs