Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prve kiše doneće poplave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dramatična situacija sa nasipima na rekama juga Srbije. Malo jače padavine mogu da izazovu poplave, jer je država ove godine uložila minimalna sredstva za odbranu od vodenih stihija.

NIŠ - Predsednik Skupštine Udruženja vodoprivrednih preduzeća i direktor niške „Erozije“ upozorava da će prva jača kiša izazvati katastrofalne poplave „južno od Beograda“ jer je država ove godine uložila minimalna sredstva za odbranu od vodenih stihija. 

Slobodan Marković, direktor niške „Erozije“ koja je zadužena za održavanje 135 kilometara nasipa kaže da je o ovom problemu obavestio sve nadležne jer ne žele da budu odgovorni. 

- Imali smo ugovor za održavanje nasipa do kraja juna. Od tada niko se nije zainteresovao da se pozabavi ovim pitanjem. Svakodnevno smo na terenu i situacija je katastrofalna. Ništa se nije kosilo, nije se seklo šiblje, zbog suše su pukotine na nasipima velike i malo jača kiša zagorčaće život svima - upozorava Marković i dodaje da je poslednji trenutak da se nešto učini. 

- Neophodno je 20 miliona dinara da bismo dočekali kiše malo spokojniji. Ukoliko ne uložimo taj novac plaćaćemo deset puta veću štetu od poplava. Šteta od poplava maja ove godine kada se izlila Kutinska reka iznosi 100 miliona dinara a da smo 10 miliona uložili u odbranu od poplava narednih 30 godina ne bismo imali probleme. 

Preduzeće „Erozija“ i pored toga što nije dobilo sredstva, o svom trošku plaća 16 čuvara nasipa koji svakodnevno osmatraju i podnose izveštaje. 

Problem je, prema rečima Markovića, počeo još prilikom donošenja budžeta po kom su „Srbijavode“ za ovu godinu dobile 680 miliona dinara, odnosno tri puta manje nego u 2011.godini. U međuvremenu je opredeljeno još milijardu dinara jer se uvidelo da su ova sredstva više nego skromna. Međutim, „Vode Vojvodine“ i „Beogradvode“ su povukle 500, odnosno 200 miliona dinara, a za preostala sredstva „Srbijavode“ nisu potpisale ugovore sa još 10 vodoprivrednih preduzeća od Mladenovca do Bujanovca.


Izvor: www.novosti.rs