Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bojkot pecaroških dozvola

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - Grupa ribolovaca, iz Niša , Beograda i Sombora, preko društvenih mreža pozvala je na bojkot ovogodišnjih dozvola za pecanje zbog, kako kažu, sve lošijeg stanja na vodama i sve skuplje dozvole. Dozvola za pecanje za ovu godinu poskupela je sa 4.600 na .6000 dinara uz obaveznu članarinu u udruženju.

Ribe sve manje a dozvola sve skuplja, to je ono što je ribolovce nateralo na gerilsku akciju. Pozivi na bojkot odjeknuo je u pecaroškim krugovima. Cena dozvole je samo šlag na torti nagomilanih problema, tvrde inicijatori.

Oni su pozvali pecaroše da ne kupuju dozvole i ne "izlaze na vodu" dok iz ministarstva ne stignu konkretni predlozi za rešenje problema.

U Ministarstvu se slažu da stanje nije idealno i najavljuju izmene Zakona o zaštiti ribljeg fonda koje su u pripremi. Moguća je i promena sistema objedinjene dozvole koji je omanuo u praksi i vraćanje na stari, korisničkih i međukorisničkih dozvola po pristupačnijim cenama, jer čak 95 odsto pecaroša pecaju na jednoj vodi i ne koriste prednosti skuplje, objedinjene dozvole, a nadležnima je teže da prate tok novca i kako se on troši:

Cena dozvole za ovu godinu ne može "dole", kaže Belij, jer bi to značilo još manje para za čuvarske službe.

Uspeo bojkot ili ne, čuo se i glas nezadovoljnih ribolovaca kao signal vlastima da nešto sistemski mora da se menja. Mali talas na mrtvoj vodi. Ukoliko se to ne dogodi, inicijatori Bojkota, najavlju produženje akcije i na narednu sezonu, pa ko duže izdrži.

 

Izvor: www.rtv.rs