Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplave jenjavaju, strah od Dunava raste

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Preti sneg sa Alpa kojeg ima jedva nešto manje nego 2006, kada su se reke izlile i nanele veliku štetu.

Bujice koje su poremetile život na severu Kosova, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji juče su se smirile. Vanredna odbrana od poplava, što podrazumeva najbudniji nadzor i preduzimanje preventivnih mera, poput gomilanja džakova sa peskom tamo gde je neophodno, i dalje je na snazi na Limu. Ali, i njegov nivo vode stagnira. Stagniraju ili opadaju i vodostaji na Mlavi, Peku, Crnom Timoku i ostalim rekama na kojima je proglašena redovna odbrana od poplava. Jedina koja raste je Sava, koja će tokom vikenda, po svemu sudeći, biti stavljena pod vanrednu odbranu. Savske brane Busor i Korenica će biti otvorene kako bi propustile višak vode i umanjile pritisak, sprečavajući eventualnu bujicu da izbije van korita.

– Nema nijednog kraja zemlje u kojem je situacija dramatična. Opozvane su i naše ekipe koje su otišle u Brodarevo, Prijepolje, Novi Pazar i Sjenicu kako bi pomagale lokalnim službama – rekao je Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Ovog puta su plavljena samo područja koja nisu obuhvaćena sistemom odbrane od poplava, to jest poljoprivredno zemljište za koje je i predviđeno da bude pod vodom kad reke narastu, kao i objekti koji su, verovatno nelegalno, izgrađeni previše blizu vodotoka. To što su se izlivi za sada zadržali u tom pojasu i nisu napali branjena područja takođe govori da velike opasnosti još nema. Ali, mnogo više nego reke koje su ih ovih dana mučile, nadležne sada brine Dunav. Njegov nivo se još ne menja, što je možda samo privremeno zatišje, jer količina snega na Alpima je svega deset odsto manja nego 2006. godine, kada su nas i dobar deo Evrope zadesile velike poplave. Na Karpatima je snega manje, ali nije ga mnogo bilo ni 2006, kada se Tisa, koja pripada njihovom slivu, takođe izlila.

Država i dalje ne povećava ulaganje u odbranu od poplava, a samo na nasipima koji ograđuju Dunav, Savu i Drinu već je pronađeno 200 slabih mesta.

– Za redovno održavanje i saniranje nasipa i ostalih objekata koji nas štite od poplava, Srbiji je u narednih pet godina neophodno 20 milijardi dinara. Za ovu godinu Direkcija za vode, koja nije nadležna za Vojvodinu, jer ona ima sopstveno javno vodoprivredno preduzeće, dobila je svega 1,3 milijarde, od čega je pet stotina miliona otišlo na dugove za radove u prethodne dve godine. Preostalih osam stotina miliona dinara nipošto nije dovoljno ni za tih dve stotine slabih tačaka. Inspektori ih sada obilaze kako bismo utvrdili prioritete među prioritetima, jer samo najhitnije popravke sada možemo sebi da priuštimo. Sad sve zavisi od brzine otapanja snega. Ako se on bude topio naglo, od sredine aprila do sredine maja može biti ozbiljnijih problema – objasnio je Miodrag Pješčić, direktor Direkcije za vode.

Nema opasnosti od izlivanja Ibra

Kraljevo – Ibar na području Kraljeva je popunio obale, poplavio deo priobalja. Rekom plutaju balvani, hiljade plastičnih flaša i drugi otpad koji su , pokupile i brojne pritoke ove reke sa područja Novog Pazara, Raške, studeničkog kraja. No, opasnosti od poplave nema. To je novinarima saopštio Dragan Jovanović, gradonačelnik Kraljeva, posle jučerašnjeg sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije. Uz to, on je napomenuo da ni bunari gradskog vodovoda u priobalju reke nisu ugroženi i da je voda za piće ispravna. Pomenuti štab redovno prati situaciju i prema predviđanjima ovih stručnjaka razloga za paniku neće biti ni u narednih dvadesetak sati, kada se očekuje prolaz najvećeg talasa Ibra pokraj Kraljeva.

Izvor: www.politika.rs