Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uništen spisak srpskih brodova!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izdavanje lažnih pomorskih dozvola, koje su, u beogradskoj i pančevačkoj lučkoj kapetaniji izdavane i kapetanima brodova koji su prevozili narkotike za klan Darka Šarića iz južnoameričkih luka za Evropu, nije bio jedini nezakoniti biznis.

Naime, iz lučke kapetanije u Beogradu volšebno je nestao upisnik pomorskih brodova za nekad veliku pomorsku kompaniju “Beoplov” (Beogradska plovidba-preduzeće za pomorski saobraćaj), a sumnja se da je važan spisak uništio zasad nepoznati službenik ove državne firme!

Ovim su, kako se navodi u krivičnoj prijavi podnetoj Višem tužilaštvu u Beogradu, namerno uništeni dokazi kako bi se uklonio svaki trag o čerupanju ove nekad moćne kompanije.

- Uništenju “Beoplova” (Jugobroda), sa nekadašnjim sedištem u Novom Beogradu, u ulici Goce Delčeva, na nepoznatom broju, kumovala je i crnogorska mafija u saradnji sa nekadašnjim trojicom rukovodilaca, kao i NN službenikom lučke kapetanije “Beograd”, koji je na kraju i uništio upisnik tih brodova kako bi uklonio svaki trag. Ovom zloupotrebom je stavljena tačka na nekada moćnu srpsku pomorsku kompaniju, koja je prema nepotvrđenim informacijama, u jednom periodu svog postojanja, imala bruto-registarsku tonažu veću nego čitava hrvatska flota, čime je naneta ogromna šteta za državu Srbiju - precizira se u krivičnoj prijavi podnetoj Višem tužilaštvu.
Preduzeće “Beoplov” je osnovano krajem 70-tih godina i tada je imao dva mala broda “Bratstvo” i “Slobodu”. “Bratstvo” je potopljen u Sredozemlju kod Alžira 1981. Kasnije je kupljen brod “Skadarlija”. Brod je bio španske gradnje, ali je doneo najviše zarade jer je bio tramper. U međuvremenu “Sloboda” je isečena u staro gvožđe. Osamdesete je formirana grupa malih kompanija u “Jugobrod”. Tada je “Beoplov” imao brod “Jugonavigator”, “Novi Beograd” i “Skadarliju”.

U to vreme direktor je bio Rade Končar i kažu dok je on bio na čelu, kompanija je dobro poslovala. Za njegovo vreme kupljena su dva nova moćna broda “Kapetan Pavlović” i “Jugoagent”, sa nosivošću oko 14.000 tona. Plovili su na severnom Atlantiku, i na potezu luka Antverp, Belgija do Montreala, Kanada, zajedno sa “Novim Beogradom” i “Jugonavigatorom”. Rasulo u “Beoplovu” nastaje 1983. kada odlazi Končar i dolaze novi ljudi. Njegov naslednik je poboljšao stanje u preduzeću, ali je i on promenjen. Navodno je “Beoplov” smetao crnogorskim i hrvatskim kompanijama jer je beogradsko preduzeće kupilo još nekoliko brodova (“Smederevo”, “Jugovo”, “Novi Beograd” i “Avala”), pa je flota narasla u impozantnu brojku i tonažu. Pod novim rukovodstvom, “Beoplov” je upao u teškoće i propao 1991. godine.

Lako do dozvole
Prema navodima prijave, Zoran Gvozdenović, šef lučke kapetanije u Pančevu je olako delio lažne pomorske dozvole. U prijavi se ističe da je više pomoraca do sada izjavilo da je on u pomorskim krugovima poznat kao osoba kod koje se vrlo lako može da dobije pomorsko ovlašćenje. Zainteresovanim pomorcima su ovlašćenje najčeće ugovarali telefonom i saopštavali svoje podatke, a on bi im, navodi se, govorio koja dokumenta da donesu, posebno im napominjući da ponesu i stare fotografije. Zainteresovani pomorci, koji nisu bili stručni, dobijali bi najpre dozvole, a tek bi onda podnosili zahteve za njih! Takse je, piše u prijavi, u njihovo ime plaćao Gvozdenović u Beogradu, Pančevu ili Ivanjici, a višak dobijenog novca bi zadržao. “Sve je izgledalo kao zamena starih ovlašćenja, a izdavana su nova”, naglašava se u prijavi. Falsifikati su izdavani osobama iz Kotora i Bara, koja nemaju uslove za dobijanje dozvola. Gvozdenović je za “Alo” odbacio optužbe, tvrdeći da su mu sve namestile kolege, koje se “bave intrigama”.
- Protiv mene harangu vodi smenjena ekipa iz Beograda, koja može da uradi svašta. Za tu prijavu u Beogradu prvi put čujem, a dve su u Pančevu protiv mene odbačene. Čak su mi pakovali i ratne zločine! Ja nijednu lažnu dozvolu nisam izdao, a svoj posao pošteno obavljam od 1996. godine - rekao je Gvozdenović za naš list, ne želeći da dalje priča o prijavi.

Ministarstvo: Galić je smenjen
Ministarstvo saobraćaja demantovalo je juče da je Pavle Galić, nekadašnji pomoćnik ministra Ilića, nadležan za kapetanije u Beogradu i Pančevu koje su izdavale lažne dozvole za plovidbu Šarićevim dilerima drogom, sada pomoćnik ministra Milutina Mrkonjića. Iz ove institucije poručuju da je on smenjen, ali ne i zašto, te da taj posao sada obavlja neko drugi. Zanimljivo je, međutim, da je u trenutku kada je “Alo!” prikupljao i objavio informacije o Galiću, on i dalje na sajtu Ministarstva saobraćaja bio zaveden kao pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe.


Izvor: www.alo.rs