Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Usvojen plan za odbranu od poplava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

12 vodotokova o kojima brine niška lokana samouprava za sada je bezbedno, a najviše problema ima u Suvom Dolu i Prvoj Kutini, kaže šef Štaba za vanredne situacije Žarko Ranković.

Plan vredan 5,5 miliona dinara podrazumeva sređivanje rečnih korita i obala reka i potoka o kojima se stara Grad, kako ne bi došlo do njihovog izlivanja prilikom obilnijih padavina. 

- Grad Niš je lokalna samouprava koja ima uređen sistem reagovanja u vanrednim situacijama i ovo je već treća godina kako imamo i plan odbrane od poplava za vode II reda. Nedostaje nam plan generalne odbrane od poplava, što je izuzetno ozbiljan i skup dokument koji planiramo da uradimo u narednom periodu, kada budemo imali dovoljno finansijskih sredstava za to - kaže Ranković.

Najviše problema ima sa Suvodolskim potokom, koji iako je prošle godine očišćen, naglašava Ranković, zbog ljudskog nemara ponovo je zapušten.

- Suvodolski potok je takav da ako padne kiša u određenom obimu, pojavi se voda koja u roku od sat i po nosi sve pred sobom. I sami meštani koji žive pored Suvodolskog potoka prave probleme. Imali smo sugrađanina koji je skladištio ogrevno drvo u tom potoku - kaže Ranković.
Sada već tradicionalno problema ima i sa Kutinskom rekom gde je predviđena izgradnja novog mosta, ali Ranković, kako kaže, “nije optimista” da će to biti urađeno blagovremeno.

Ipak, ovaj većnik zadužen za vanredne situacije, naglašava da su preventivni radovi nešto što višestruko umanjuje štete od posledica poplava. Zbog toga je, kako kaže, i napravljen plan.

Tokom prošle godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava u preduzeću “Srbijavode”, kako je pojasnio Ranković, Grad je pomagao i obavljao radove i na vodotokovima koji su u nadležnosti Republike.

Izvor: www.juznevesti.com