Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka Sava nadolazi, Sisak pred evakuacijom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SISAK  - Grad Sisak spreman je za evakuaciju stanovništva ugroženog visokim vodenim talasom koji ide Savom i Kupom prema tom području.

U dvorani Osnovne škole „22. juni“ biće pripremljen smještaj i tu bi večeras moglo da bude evakuisano oko 100 osoba iz sela u okolini Siska. Za njih je iz Zagreba već stigla pomoć u krevetima, pokrivačima i vodi. 

Područje Sisačko-moslavačke županije trenutno je najugroženije zbog visokog vodenog talasa, javljaju hrvatski mediji. 

Glavni direktor „Hrvatskih voda“ Ivica Plišić rekao je da se preduzimaju redovne preventivne mjere od poplava i da se ne očekuje da će najviši talas dvije rijeke doći istovremeno do Siska. 

Prema njegovim riječima, vodeni talas Save je od Siska udaljen 50-ak kilometara, a Kupe stotinjak kilometara. 

Pod vodom su mnoge okućnice, vrtovi i poljoprivredne površine, a prekinut je i saobraćaj na magistralnom putu Sisak – Popovača. 

U mnogim posavskim naseljima zatražene su dodatne količine vreća s pijeskom.

 Prijetnju mjestu Letovanić predstavlja i porast vodostaja u obližnjem ribnjaku. U nasipe ribnjaka već je ugrađeno hiljade vreća sa pijeskom, ali voda i dalje prijeti da ih probije. 

Služba za pripremu i djelovanje u katastrofama i vanrednim situacijama hrvatskog Crvenog krsta kontinuirano prikuplja informacije o stanju odbrane od poplava na najugroženijim područjima.


Izvor: www.pravda.rs