Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vodostaji reka se prate 24 sata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Vodostaji na nekoliko reka u Srbiji su iznad granice redovne odbrane od poplava, s tendencijom porasta, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog mogućih poplava u Srbiji, sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, kojoj će predsedavati premijer Ivica Dačić zakazana je za ponedeljak, kaže za B92 načelnik Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Branko Jovanović. 

"Prema poslednjim informacijama, koje imamo od jutros, situacija je ohrabrujuća. Znate da je najveći nivo vode i ugroženost bila na Savi kod Šapca. Jutros je tamo izmeren vodostaj za četiri centimetra manji od jučerašnjeg. Trenutno je i reka Drina u opadanju. Imamo opštine Kanjiža i Sečanj, u kojima je i dalje na snazi vanredna situacija zbog unutrašnjih voda", kaže on. 

Jovanović dodaje da se vrh talasa kod Šapca očekuje 6. aprila. "Dobili smo i presek po danima, kada se očekuju vrhovi vodenih talasa po rekama. Međutim, oni su negde u granicama odbrana od poplava, tako da pratićemo situaciju, a sve zavisi od količina padavina u narednom periodu pred nama", objašnjava on.Marić: Stabilizacija tek krajem aprila

 

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao, gostujući u vestima TV B92, da je najvažnije istaći da sve nadležne službe i organi prate situaciju sa vodostajima reka 24 sata i veoma dobro sarađuju, čineći sve što je u njihovoj moći da ne budu ugroženi ljudi i objekti. 

Međutim, kaže on, prognoze nisu optimistične, jer se najavljuju nove padavine večeras i sutra. Prema njegovim rečima, dva su ključna problema: velike reke i porast vodostaja u njima i bujične poplave, koje nastaju usled velikih padavina, pogotovo u mestima sa nerazvijenom infrastrukturom koja bi mogla da spreči poplave. 

Prema njegovim rečima, stabilizacija vremena očekuje se tek krajem aprila.

Beograd: Proglašena redovna odbrana od poplava 

U Beogradu je na Savi i Dunavu danas proglašena redovna odbrana od poplava, saopštile su "Beovode". Redovna odbrana od poplava u Beogradu na Savi i Dunavu proglašena je u sedam časova, navodi se u saopštenju i dodaje da se, prema prognozama, u narednih pet dana očekuje porast vodostaja do 50 centimetara na obe reke, a zatim i stagnacija. 

Trenutni nivo Save u Beogradu je 506 (500), a Dunava 557 (550) centimetara. 

Bez obzira na porast vodostaja, ekipe JVP "Beogradvode" redovnim crpljenjem vode na najnižoj tački odbrane kod Kule Nebojša, omogućavaju korišćenje prolaza vlasnicima splavova, čamaca i objekata, ali bez dužeg zadržavanja. 

Parkiranje za ostale vlasnike vozila u ovoj zoni nije dozvoljeno.

Izvor: www.b92.net