Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brod tanker pun pogodak

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Velikom Gradištu spremaju turističku ponudu za putnike koji pristaju privremeno. Pre pet meseci na Dunavu postavljena rečna pumpa. Gorivo bez akciza i PDV.

VELIKO GRADIŠTE - Brod - tanker na Dunavu kod Velikog Gradišta, postavljen početkom novembra prošle godine za snabdevanje brodova evrodizelom, pokazao se kao veoma isplativ poslovni poduhvat. Čelnici ove podunavske opštine prezadovoljni su prometom ostvarenim na ovom plovnom objektu u prethodnih pet meseci.

Prvi objekat ovakve vrste u Srbiji, najpre je u martu prošle godine postavljen u Novom Sadu. Kod nas je do sada ostvario izuzetan promet. Bilo je planirano da se sa njega mesečno natanka 1.000 do 1.500 tona evrodizela, ali se svakog meseca ta količina premaši - kaže za "Novosti" Dragan Milić, predsednik opštine. 

Za snabdevanje brodova gorivom, NIS je prošle jeseni zakupio brod-bunker kapaciteta 1.400 tona, namenjen snabdevanju stranih teretnih i putničkih brodova, kao i domaćih koji plove van teritorije Srbije. Usidren je blizu carinskog terminala na koji svakog dana stiže po desetak brodova na putu Dunavom od Nemačke do Crnog mora.  

Evrodizel koji se na njemu prodaje je jeftiniji, pošto je oslobođen akciza i PDV. Dok se gorivo tankuje, zbog mera bezbednosti, putnici i brodska posada na nekoliko sati moraju da siđu na obalu, pa u Velikom Gradištu za njih pripremaju posebne sadržaje. 

- U planu nam je da na obali postavimo dva montažna objekta u kojima će se prodavati suveniri i ostali predmeti vezani za naše područje. Turistička organizacija treba da osmisli dodatne sadržaje koje ćemo ponuditi našim gostima sa brodova. U ponudi će biti obilasci zanimljivih lokacija, među kojima su Ramska tvrđava i Srebrno jezero - kaže Milić. Postavljanje tankera nije samo otvorilo mogućnost za unapređenje turizma, već je obezbedilo i radna mesta za sedmoro radnika. 

SISTEM ZA ZAŠTITU
- PRE postavljanja broda-tankera, u Velikom Gradištu širene su glasine da će on izazvati zagađenje Dunava. Građani ne treba da brinu, jer je ovaj plovni objekat potpuno bezbedan po okolinu, pošto je opremljen savremenim sistemom za zaštitu životne sredine - kaže Milić.

Izvor: www.novosti.rs