Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vrbas: Savino Selo dobija luku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novosadsko preduzeće ulaže u vrbasku opštinu i obećava otvaranje hiljadu radnih mesta. „Inobačka“ kupila „Kertesovu halu“, u kojoj će sagraditi pristanište na kanalu.

VRBAS - Preduzeće „Inobačka“ iz Novog Sada kupilo je halu za proizvodnju u Savinom Selu, u kojoj namerava i da gradi pristanište na kanalu DTD. Žarko Babić, vlasnik „Inobačke“, koja se bavi građevinarstvom, transportom, logistikom i trgovinom, najavio je da bi u industrijskoj zoni u Savinom Selu narednih četiri do šest godina trebalo da se zaposli oko 1.000 ljudi. To bi preporodilo Savino Selo, mesto sa oko 2.300 stanovnika u opštini Vrbas, koje pritiska velika nezaposlenost. 

Predstavnici opštine Vrbas i Republičke direkcije za imovinu potpisali su protekle sedmice ugovor kojim se preduzeću „Inobačka“ prodaje takozvana Kertesova hala u Savinom Selu. 

- Reč je o hali podignutoj devedesetih godina prošlog veka, koja je bila predviđena za nekakvu proizvodnju, ali delatnost nikad nije zaživela. Kasnije je bila iznajmljena, ali zakupac nije plaćao nikakvu nadoknadu. Posle toga je izdata u zakup preduzeću „Inobačka“, koje je nedavno na licitaciji kupilo tu halu i četiri ara zemljišta oko nje za 6,9 miliona dinara. Hala je u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu, od koje je lokalna samouprava u Vrbasu dobila saglasnost za prodaju tog objekta. Novcem od prodaje biće uvećan opštinski budžet - navodi predsednik opštine Vrbas Milan Stanimirović, koji je kupoprodajni ugovor sa vlasnikom „Inobačke“ Žarkom Babićem potpisao zajedno sa Gordanom Jovović iz Republičke direkcije za imovinu. 

Stanimirović ističe da je ugovor sa „Inobačkom“ prva prava investicija u realnom sektoru u opštini Vrbas. 

- Sve dosadašnje investicije bile su u oblasti usluga, a ovo je prvo ulaganje u konkretnu proizvodnju. Može se reći da je to „braunfild“ investicija, ali s obzirom na to da investitor ima nameru da širi proizvodnju, biće to i „grinfild“ ulaganje - naglašava Stanimirović. 

Žarko Babić kaže da je hala u Savinom Selu bila „razorena šupa“, koju je uzimanjem u zakup pre tri godine pretvorio u modernu fabriku za proizvodnju duplih betonskih zidova za izgradnju višespratnica. Dosad je u fabrici u Savinom Selu proizvedeno oko 20.000 kvadratnih metara duplih betonskih zidova, a kapacitet proizvodnje je 600 kvadrata dnevno. 

- U opremu iz inostranstva za proizvodnju po savremenoj tehnologiji uloženo je 3,5 miliona evra, a ukupno planiramo da u industrijsku zonu u Savinom Selu uložimo 15 miliona evra. Pogon se nalazi pored kanala DTD, na kojem planiramo da izgradimo moderno pristanište sa silosima i hladnjačama i sa terminalima za rasuti teret i utovar i istovar žitarica. Kao rođeni Savinoselac, želim da pokrenem razvoj sela, koje je 1936. godine, kad su u njemu većinsko stanovništvo činili Nemci, bilo proglašeno za najuređenije selo u Evropi, a sad je polurazrušeno, sa velikim brojem nezaposlenih i izuzetno nepovoljnom socijalnom kartom - kaže Babić.

Izvor: www.novosti.rs