Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čišćenje jezera Perućac od otpada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Opština Bajina Bašta i ovog proleća angažovala je značajna sredstva i ljudstvo, uključujući i specijalni brod kako bi očistila "plutajuće deponije" sa jezera Perućac.

Opština Bajina Bašta i ovog proleća angažovala je značajna sredstva i ljudstvo, uključujući i specijalni brod kako bi očistila "plutajuće deponije" sa jezera Perućac. 

Otpad se, po rečima nadležnih, stvara u gornjem toku reke Drine na njenom putu kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku i Srbiju a problem je na jezeru najizraženiji početkom proleća, kada je i vodostaj reka, usled padavina i otapanja snega najviši. 

Ekološki inspektor Dragana Ivanović kaže da je Bajina Bašta ove godine izdvojila tri miliona dinara za finansiranje preventivnih i sanacionih programa zaštite životne sredine, "u koje spada i uklanjanje otpada na jezeru Perućac". 

Ona je rekla Tanjugu da su sredstva obezbeđena iz naplate ekološke takse i da su na čišćenju jezera trenutno angažovani i građani koji pomažu radnicima komunalnog preduzeća. 

"Angažovano je pet čamaca i specijalni brod koji prikuplja otpad", rekla je Ivanišević ocenivši da je to nedovoljno, "jer je ovo međunarodni problem koji ne može sama da reši opština Bajina Bašta". 

Ona je navela da su zato, početkom aprila iz opštine upućeni dopisi svim nadležnim inspekcijama koje kontrolišu deponije na obalama reka koje se ulivaju u Drinu ili na samoj Drini da se uključe u rešavanje ovog problema. 

Od početka aprila sa površine jezera prikupljeno je oko 4.000 dzakova plastične ambalaže i 700 kubika drvne mase a te plutajuće deponije, uz riblji fond, ugrožavaju i rad hidroelektrane Zvornik. 

Deponije na površini vode, koje su često i do metar visine, ne prave velike probleme hidroelektrani Bajina Bašta, kaže za Tanjug Radisav Matić iz Drinsko-limskih hidroelektrana, dodavši da veći problem otpad pravi hidrelektrani Zvornik. 

On je objasnio da hidroelektrana Perućac nije prelivna brana, "tako da se sav površinski otpad ovde zadržava" upozorivši da "podvodni otpad, koji najčešće čine stabla drveća, može da izazove probleme". 

"Veće probleme ovaj otpad pravi elektrani Zvornik, zbog čega često dolazi do zaustavljanja agregata kako bi se očistile predturbinske rešetke, na kojima se nagomilava otpad i dovodi do smanjenog protoka vode", kaže Matić. 

Ribolovci koji svakodnevno pecaju na jezeru Perućcu kažu da je najgore u periodu kada su obilne kiše, "kada je od velikih količina otpada gotovo nemoguće pecati".

Izvor: www.novosti.rs