Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Olakšanje za Zrenjanin: Otvorena prevodnica na Begeju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZRENJANIN - Ponovo je otvorena prevodnica na reci Begej kod Stajićeva, koja je više od mesec dana bila zatvorena zbog visokog vodostaja Tise, saopštilo je preduzeće Vode Vojvodine.

Prevodnica je otvorena danas u 10 časova. Otvaranje prevodnice i oticanje Begeja u Tisu trebalo bi u najskorije vreme da poboljša kvalitet vode u Begeju i ublaži neprijatne mirise koji su se u proteklom periodu širili Zrenjaninom. 

Kako navode iz preduzeća Vode Vojvodine ovo je samo privremeno rešenje tog problema, a jedini način da se problem trajno reši jeste izgradnja prečistača za otpadne vode u Zrenjaninu. 

Prevodnica je zatvorena 13. aprila u skladu sa operativnim planom odbrane od poplava, a da nije zatvorena voda iz Tise ulivala bi se u Begej, a potom i u Zrenjanin. 

 Prečistač jedino rešenje 

Prošle nedelje preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je da je uzrok neprijatnog mirisa, koji se širio Zrenjaninom, otpadna voda koja se pušta u Begej i da je trajno rešenje tog problema jedino u izgradnji prečistača za otpadne vode u tom gradu. 

Tada je zbog visokog vodostaja Tise zatvorena prevodnica kod mesta Stajićevo, pa voda iz Begeja nije mogla da otiče u Tisu. 

Problem će privremeno biti rešen kada vodostaj Tise ponovo bude ispod nivoa Begeja pa se prevodnica kod Stajićeva otvori, ali trajno rešenje jedino je gradnja prečistača za otpadne vode Zrenjanina. 

Na hiljade komada uginule ribe plutalo je prošle nedelje Begejom oko pešačkog mosta u centru Zrenjanina, a gradom se širio neprijatan miris. 

Izvor: www.rtv.rs