Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bez miniranja Žeželjevog mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ronioci završili ispitivanje ostataka starog mosta, nema potrebe za novim miniranjem. Brodovi „Mostogradnje“ odvlače betonske gromade.

ZA uklanjanje betonskih ostataka starog Žeželjevog mosta, zbog kojih već mesecima ne počinje gradnja rečnog stuba za novi, koji će nositi isto ime, definitivno neće biti potrebno novo miniranje, potvrdio je za „Novosti“ Srećko Ugrica iz „Železnica Srbije“. To preduzeće je, u ime Vlade Srbije kao investitora, zaduženo za kontrolu gradnje novog železničko-drumskog prelaza, dugog 474 metra. 

- Izveštaj ronilaca koji su nedeljama ispitivali betonske komade koji su, praktično, okružili temelj rečnog stuba starog mosta, a on će, da podsetim, poslužiti i za podizanje stuba za novi, stigao je i izvesno je da novog miniranja neće biti - dodao je Ugrica. 

Dok se ostaci starog mosta ne uklone, ni podizanje tog stuba neće moći da počne. Alternativa miniranju je, inače, da oni, brodovima, budu odvučeni nekoliko metara nizvodno, u jednu od velikih rupa na dnu reke, nastalih pre više od pola veka, prilikom gradnje starog mosta, srušenog u aprilu 1999. godine, tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju. 

- Pojedinosti te operacije treba da budu usaglašene narednih dana, a ono što je izvesno jeste da to, da bi se izbegao svaki rizik, neće biti rupa koja se nalazi na plovnom putu Dunava - kaže sagovornik našeg lista. 

Za ovu varijantu su, inače, još ranije predviđeni brodovi beogradske „Mostogradnje“, koji su već u Novom Sadu. Kad će oni početi da rade i koliko će im vremena trebati da posao završe, za sada je neizvesno.  

Posebno ako se na umu ima činjenica da iz betonskih blokova pohranjenih na dnu reke na sve strane štrči mnoštvo debelih armaturnih šipki, dugih i po nekoliko metara, koje će ronioci, pre prevlačenja, morati da iseku.

Izvor: www.novosti.rs