Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Бездан: Насипи издржали, Дунав у стагнацији

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

АПАТИН - Водостај Дунава код Бездана је од 14 часова у стагнацији, а одбрамбени насипи су издржали врх воденог таласа који се са нивоом од 754 центиметара приближио историјском максимуму из 1965 када је био 766 центиметара

То подручје обишао је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић који је рекао новинарима да је ситуација на том делу Дунава под контролом, као и свуда дуж тока те реке где је обала брањена. 

Марић је оценио и да је локална самоуправа у Сомбору у сарадњи са надлежним органима добро реаговала. 

Он је навео да је ситуација у току Дунава најтежа на небрањеном делу код Беочина где је претходних дана дошло до евакуације дела становништва из викенд насеља. 

Начелник Сектора је најавио да ће надлежни пратити ситуацију са водостајем Дунава до суботе, објаснишви да је због велике воде, која не може тако брзо да отекне, то неопходно свакодневни радити. 

Према његовим речима у спречавању последица поплава ангажовани су сви расположиви ресурси Сектора за ванредне ситуације из Војводине којима су у помоћ пристигли спасилачки тимови из Ниша и Краљева. 

Марић ће са сарадницима у току дана обићи угрожено викенд насеље Вагони у близини Апатина, три угрожена насеља у околини Беочина као и Стари Сланкамен. 

Ванредна одбрана код Новог Сада, превентивно 

На подручју Новог Сада данас су превентивно уведене мере ванредне одбране од поплава, због јучерашњих обилних падавина и честих интервениција оперативних служби на одбрамбеним линијама. 

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине" подсетило је да је граница за увођење ванредне одбране код Новог Сада 700 сантиметара, а, по прогнозама, Дунав ће максимум од око 660 центиметара достићи код тог града током викенда.

Код Новог Сада јутрос је измерено 618 центиметара што је 40 сантиметара више него у среду.

Водостај Дунава код Бездана, где се данас очекује максимум водостаја од 755 сантиметара, јутрос је достигао 750, а у 13.00 сати 754 сантиметара, саопштиле су "Воде Војводине".

Мерама одбране од поплава обухваћено је 430 километара одбрамбених линија дуж Дунава, Тисе, Канала Бегеј и Карашца. Мере редовне одбране спроводе се на 195 километара.

Измерени и најављени водостаји, на појединим деоницама највећи од 1965. године, не би требало да угрозе брањено подручје, али ће под водом бити, или већ јесу, викендице дуж обале Дунава, као и насеља изграђена у небрањеном делу, односно у самом кориту Дунава.

Дунав данас и сутра највиши

Водостај Дунава у Србији ће данас и сутра бити највиши и без обзира што се не очекују већи проблеми, потребно је да сви надлежни буду у приправности, рекао је јутрос начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да очекује да тензија око поплавног таласа постоји у наредна три дана.

"Када кажем тензија, ту мислим на будност и опрезност свих присутних на терену, почевси од припадника Сектора за ванредне ситуације, људи из водопривредних предузећа и локалне самоуправе нарочито. Просто треба испратити ово до краја" рекао је Марић гостујући у јутарњем Дневнику РТС.

Он је на констатације да појединци из локалне самоуправе нису добро обавили своје послове и разумели шта је поручено са републичког нивоа, Марић је навео да ако је закључено да су угрожена домаћинства у небрањеним деловима то не значи да не треба водити рачуна о тим људима.

"То су наши суграђани и имају своју имовину" подвукао је Марић и додао да ће се данас обићи сва угрожена места и општине од Бездана до Новог Сада па ће се на лицу места уверити шта је и колико је урађено и да ли је могло више или боље.

"Оно што је мени добра вест у свему је то да, што се тиче државних органа - из водопривредних предузећа, из разних министарстава - заиста јесу анимирани на време и активно су се укључили", рекао је Марић.

Он је указао да стално треба причати о томе и подстицати људе је се овакве ствари не дешавају стално.

"Једно време се стекла слика да смо ми у Србији потпуно опуштени када је реч о поплави и то није тачно - припреме за ово трају прилично дуго" казао је Марић.

"Увек се своди на новац"

На питања да коментарише ранију изјаву да не воде довољно рачуна о превентиви они који размишљају о новцу, Марић је навео да говори о људима "који треба да имају такву врсту политичке интелигенције да знају да се на овом послу не сме штедети".

"У Србији се увек прича о накнади штете и то је угао гледања за који се надам да ће наредних година бити промењен" рекао је Марић и додао да је његов посао као начелника Сектора да стално на то указује, а не да улази "у вербалне сукобе са овим или оним министром".

"Када направите буџет једног водопривредног предузећа које је довољно да исплати трошкове од претходне године и не може ништа да уложи у обнову и изградњу нових насипа онда знате о чему причам" рекао је Марић.

"Увек се своди на новац... Наравно, говоримо о њима (министарство финансија), надам се да ће бити слуха за ово о чему причам", рекао је Марић одговарајући на питање да ли када говори о тој теми мисли на министарство финансија.

Izvor: www.rtv.rs