Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pritisak vode na nasipe stvara probleme

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Opasnost od poplava još nije prošla jer višednevni pritisak velikih količina vode na zemljane nasipe prouzrokuje sve više vodoleži, procurenja i izvora u dnu nasipa, saopštavaju "Vode Vojvodine".

Opadanje vodostaja Dunava i drugih reka je dobar znak, ali opasnost od poplava još nije prošla jer višednevni pritisak velikih količina vode na zemljane nasipe prouzrokuje sve više vodoleži, procurenja i izvora u dnu nasipa, saopštile su "Vode Vojvodine".

 

Kosine nasipa su sve prevlaženije, a na pojedinim mestima na području Novog Sada voda izlazi iz šahtova, starih kanalizacionih i atmosferskih otvora, navodi se u saopštenju i ističe da su sva takva mesta, od Bezdana do Novog Sada, sanirana, obeležena i pod danonoćnim nadzorom.

 

Na više lokacija postavljene su mobilne pumpe koje prebacuju vodu iz prinasipskih pojasa a vodoprivredni stručnjaci procenjuju da je odbrambena linija ipak stabilna.

 

Dunav je kod Bezdana jutros opao na 694 centimetra što je za 24 centimetra niži nivo nego prethodnog dana, a kod Novog Sada je na 671 centimetru ili za pet manje nego u ponedeljak.

 

U odbrani od poplava je još oko 500 kilometara vodotoka a vanredne mere su na snazi na 285 kilometara Dunava, Tise i Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav.

Izvor: www.rts.rs