Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Obeležen Dan Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Centralna manifestacija obeležavanja Dana Dunava, 29. juna, koji se slavi u 14 podunavskih zemalja, u Srbiji je održana na Zemunskom keju, uz edukativno-zabavni program, namenjen pre svega deci.

"Veoma je važno da steknemo što više znanja o rekama i njihovim ekosistemima, kako bi mogli da očuvamo i racionalno upotrebljavamo vodne resurse i ostavimo ih budućim generacijama", rekla je predstavnica Direkcije za vode Dragana Milovanović otvarajući 10. proslavu Dana Dunava u Srbiji.

 

Podsetila je da je ove godine u Srbiji kampanja za Dan Dunava započela 1. juna obeležavanjem Međunarodnog Dana reke Save, a završiće se 5. septembra, javnim skupom koji će biti održan u okviru trećeg zajedničkog istraživanja Dunav u kome učestvuju sve podunavske zemlje. 

Milovanovićeva je istakla da se u Srbiji Dan Dunava obeležava u više od 30 gradova, a u tromesečnu kampanju je uključeno oko 400 partnera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. 

Na skupu je najavljeno da će deo kampanje i ove godine biti studentski Eko kamp na Velikom ratnom ostrvu, koji će mladima tokom jula omogućiti upoznavanje različitih aspekata zaštite životne sredine. 

Generalni direktor Koka-kole Srbija Ramon Vajdinger kazao je da ta kompanija od početka učestvuje u obeležavanju Dana Dunava i istakao da su poruke o očuvanju reka za to vreme stigle do više od tri miliona ljudi koji su bili uključeni ili posetili neku od organizovanjih aktivnosti. 

On je najavio da će danas u čast proslave na Adi Huji u Supernatural parku biti postavljen sistem za navodnjavanje tog parka. 

Vajdinger je kazao i da će Koka-kola nastaviti da sprovodi program štednje vode, pre svega kroz smanjenje potrošnje za proizvodnju svojih pića, ali i kroz optimalan tretman otpadnih voda. 

U okviru edukativnog programa na Zemunskom keju najmlađi su mogli da učestvuju u kreativnim, likovnim i dramskim radionicama, oslikavanju drvenih čamaca, ali i da pogledaju mini kolaž kojim je predstavljeno deset godina kampanje u Srbiji i učestvuju u kvizu o Dunavu i rekama. 

Svoje štandove na Zemunskom keju imali su i javna preduzeća Srbijavode i Beogradvode, Svetski fond za prirodu (WWF), Zavod za zaštitu prirode Srbije, Institut "Jaroslav Černi", Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije, kao i operater za ambalažni otpad Sekopak. 

Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 2004. godine. 

Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav. 

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Najduži je evropski plovni put, na čijim obalama živi oko 80 miliona ljudi. 

Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije - Sava, Tisa i Drina. 

Gotovo čitava Srbija direktno ili indirektno okrenuta je Dunavu, jer se u slivu te reke nalazi oko 92 odsto teritorije zemlje. 

Jedno od mesta koje dobro poznaje najveću evropsku reku je i Banoštor gde boravi ekipa RTV.

Izvor: www.rtv.rs