Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Splićani prave VIP jahtu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Split - U splitskom brodogradilištu "Brodosplit" u toku je izgradnja jahte duge 60 metara koja će na četiri palube i u šest VIP kabina primati 12 putnika.

Reč je o prvom brodograđevinskom projektu otkada je "splitski škver" preuzeo Tomislav Debeljak sa svojom DIV grupom. 

Predviđeno je, kako su preneli splitski mediji, da jahta bude završena za turističku sezonu 2014. godine. Jahta se gradi po narudžbini novoosnovane firme "Brodosplit plovidba" čiji je vlasnik takođe Debeljak. 

Inače, novoosnovana firma će se baviti komercijalizacijom brodova sagrađenih u "Brodosplitu", iznajmljivanjem i prodajom. 

"Jahta će biti sagrađena na platformi minikruzera. Trup i nadgradnja je od čelika, a kormilarnica od aluminijske legure. Dva pogonska motora snage 1000 kW omogućavaće joj plovidbu brzinom većom od 14 čvorova", objašnjavaju u "Brodosplitu". 

Dodaju i kako će joj kapacitet tankera za gorivo i vodu te prostora za čuvanje namirnica omogućavati plovidbu od 4000 nautičkih milja bez pristajanja na kopno. 

"U bogatoj unutrašnjosti jahte prevladavaće venge, vrsta tropskog drveta, i mermer, dok će kupatila biti izrađena u oniksu, a plafoni u lakiranoj anigri, posebna vrsta drveta i alkantari, vrsti kože. Noćnu atmosferu praviće podvodna svetla", pohvalili su se u "Brodosplitu". 

Navodi se i da je osim ove jahte, za sada ugovorena i gradnja pet jedrenjaka za vlastitu flotu. Za ruskog investitora ugovorena je gradnja rečnog kruzera dužine 105 metara i širine 16 metara, koja će moći na svoje četiri palube, u 82 luksuzno opremljene kabine, da primi 160 putnika. 

Cena ove jahte je poslovna tajna.

Izvor: www.b92.net