Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Domaći komarci prenose virus Zapadnog Nila

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

I ove godine se pojavila infekcija virusom Zapadnog nila, svih devetoro zaraženih iz Beograda. "Kritično" priobalje Save i Dunava i kanali. Nadležni najavljuju nove akcije zaprašivanja

VEST da je virus Zapadnog Nila potvrđen kod devetoro Beograđana, uznemirio je stanovnike glavnog grada. Pacijenti leže na nekoliko klinika u Srbiji, ali su svi iz Beograda. Prenosilac virusa su komarci, kojih najviše i ima u prestonici zbog velikih površina uz reke. U pitanju su domaći komarci, pa svi željno iščekuju novu akciju suzbijanja krvopija. 

Kako iz Torlaka kažu, stiglo je 86 materijala na analizu, od 52 pacijenta iz cele Srbije, i kod devetoro pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila. U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS kažu da su svi pacijenti kod kojih je ustanovljen virus, stariji od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i da su se kod njih kao komplikacija infekcije javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga. 

Prema rečima profesora dr Željka Tomanovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, virus prenose domaći komarci. 

- Virus je izolovan kod običnog komarca culeks pipiens prošle godine u Beogradu, dok je u Novom Sadu izolovan još 2010. - kaže prof. dr Tomanović.  

- Još tada ga je sigurno bilo u Beogradu, ali i na svim mestima gde komaraca ima u većem broju. Sam Beograd je pored dve reke i tu je velika površina na kojoj se oni mogu naći. U Grčkoj već decenijama ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila. 

Virus prenosi i tigrasti komarac, koji je prisutan u petnaestak evropskih zemalja i vrlo je brojan u našem okruženju, posebno u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali postoje indicije da se nalaze i u Srbiji.  

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kažu da komaraca najviše ima na priobalju Save i Dunava, u ruralnim područjima i delovima oko kanala na levoj obali Dunava, Surčinskom i Makiškom polju. Redovno praćenje brojnosti radi Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.  

- Do sada su sprovedene tri velike akcije suzbijanja komaraca tokom maja, juna i jula, uređajima sa zemlje na celoj teritoriji Beograda - kažu u Sekretarijatu.  

- Tretmani mikrožarišta rade se konstantno, što obuhvata priobalja reka Save i Dunava. Praćenjem stanja na terenu i u skladu sa vremenskim uslovima, biće organizovane nove akcije.  

U RUMUNIJI OTKRIVEN JOŠ 1996. 

NA opasnost od epidemije virusa Zapadnog Nila, ukazano je na međunarodnom skupu u Beogradu još 2004. Na području Mediterana, počeo je da se konstatuje još pedesetih godina prošlog veka, prvi put je registrovan u Rumuniji 1996, kad je izazvao velike epidemije u 19 provincija te države. 

Ugroženi su svi koje je ujeo zaraženi komarac, ali se najteža klinička slika beleži kod jednog od 150 inficiranih.

SIMPTOMI* povišena temperatura 
* glavobolja, umor, osip 
* bol u zglobovima, očima 
* jaka ukočenost vrata 
* dezorijentacija, podrhtavanje * slabost u rukama i nogama