Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Komandni brod „Kozara“ namenjen obuci kadeta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle obimnih radova brod isplovio iz apatinskog brodogradilišta. Povećane operativne i manevarske sposobnosti.

APATIN - Komandni brod „Kozara“ u sredu je isplovio iz apatinskog brodogradilišta, i to posle obimnih radova, koji su podrazumevali promenu motora, kompletne elektrike, ugradnju savremenog navigacionog sistema i bezbednosne opreme. 

- „Kozara“ će se koristiti kao protokolarni brod za najviše državne i vojne zvaničnike, brod - baza za smeštaj pripadnika flotile, za prevoz vojnika na unutrašnjim plovnim putevima, obuku kadeta Vojne akademije - kazao je kapetan korvete Darko Stričević. 

On je dodao da je modifikacijom brod dobio povećanje operativnih i manevarskih sposobnosti. U sredu je obavljena prva probna plovidba, a na brodu su pored pripadnika Ministarstva odbrane bili i predstavnici apatinske opštine. 

Inače, brod „Kozara“ je izgrađen 1938. godine u Lincu za potrebe nemačke mornarice, kao komandni brod za pomorske i rečne snage na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. Pred kraj Drugog svetskog rata povučen je u Regensburg, gde ga je 1945. godine, po kapitulaciji Nemačke, preuzela vojska SAD. 

Brod je pod tadašnjom nemačkom zastavom nosio naziv „Kiemhild“, služeći kao komandni brod za sektor Dunav, Crno more, Dnjepar, i kao brod matica za jedan divizion minolovaca. Od kapitulacije do 1948. godine, brod je bio plen američkih snaga pod nazivom „USS Oregon“, na kome su bili smešteni delovi štabova divizija, a oni ga predaju Bavarskom lojdu, koji vraća naziv „Kiemhild“, pretvarajući ga u hotel, posle čega ga 1954. zatvaraju zbog nerentabilnosti. Brod tada završava konzerviran u rukavcu Dunava, gde o njemu brinu dve porodice. Zamenom sa Nemcima za jedan novi šlep od 100 tona, brod postaje vlasništvo sisačkog „Lojda“ za potrebe oružanih snaga SFRJ i dobija ime „Kozara“.

Izvor: www.novosti.rs