Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kanal Morava - realnost ili utopija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - Studija izvodljivosti za plovni kanal Dunav-Morava-Vardar pokazuje da je ta ideja ekonomski isplativa i o tome bi danas trebalo da bude vođen razgovor sa potpredsednikom makedonske vlade. To je izjavio ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i najavio da osim Kineza ima još zainteresovanih za realizaciju projekta. S druge strane, naši sagovornici to smatraju čistom utopijom.

Pored plovnog puta, od kanala Morava do Egejskog mora biće višestruke koristi, rekao je ministar Baćević.

"Uređenjem tih voda i izgradnjom hidroakumulacija potpuno bi se rešio problem vodosnabdevanja za dugi period u budućnosti.Takođe, stvorile bi se mogućnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje jer će se potpuno zaustaviti poplave na više od 80 hiljada hektara i stvorili bi se uslovi za izgradnju nekoliko hidroenergetskih objekata", istakao je Baćević.

Profesor Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija smatra da sa hidrološkog aspekta kopanje kanala nije realno.

"Kao prvo, to je previše skupo, kao drugo, mi nemamo dovoljno vode da sve to zadržimo", tvrdi Dalmacija.

Profesor Dalmacija kaže da se negativne posledice tu ne završavaju.

"Puno, puno bi promenili ekologiju, puno bi potopili lepih njiva koje nam trebaju za hranu, tako da, po meni, to je utopija", smatra profesor Dalmacija.

Ideja o kanalu potiče još iz 19-og veka kada je Austrougraska tražila način da zaobiđe dominaciju Turaka na Bosforu i Dardanelima, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija i ocenjuje da je danas ta ideja apsurdna.

On ističe da su plovila su danas daleko veća, transportni uslovi su mnogo zahtevniji nego što se to može ostvariti, a i naši vodotokovi to ne mogu da zadovolje.

Čitava ideja oko kanala je neozbiljna, smatra Bušatlija.

"Čini mi se da bi kod nas morao već jednom da prevlada profesionalizam, a ne taj politički voluntarizam u planiranju fantazija na taj način što se sa komšijom sedi ispod šljive i sanja da bela lađa putuje Moravom", ocenio je Bušatlija.

Nakon studije izvodljivosti koju su prema Baćevićevim rečima Kinezi uradili besplatno, u toku je izrada prostornog plana područja posebne namene.

"Nažalost, nama nedostaje nešto sredstava da taj prostorni plan uradimo do kraja, da sprovedemo javni uvid, da sprovedemo javnu raspravu i da onda vlada Republike Srbije konačno donese odluku sa kim će i kao da pristupi realizaciji ovog projekta", naglašava Baćević.

Ministar je rekao da srpska i kineska strana očekuju poziv za razgovor od zvaničnika Makedonije i Grčke, ali je podvukao da čak i ako oni ne pristanu na realizaciju, to ne znači da mi od tog projekta treba da odustanemo.

Izvor: www.rtv.rs