Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Za „Evropski Amazon” potrebne milijarde

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srbija je početkom oktobra nominovala svoj deo dunavske teritorije za Uneskov prekogranični rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“, koji je u svetu već dobio ime „Evropski Amazon“.

Reč je o zajedničkoj inicijativi Svetskog fonda za prirodu-F i fondacije EuroNatura za očuvanje ovog rezervata biosfere, kojim će zajednički da upravlja pet zemalja - Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija. 

- Ova zajednička „zelena vizija“ ostvariće se uspostavljanjem najvećeg evropskog zaštićenog područja, koji, uključujući delove od Srbije do Austrije, obuhvata prostor od 800.000 hektara. Rezervat biosfere „Evropski Amazon“ je prvi u svetu primer inicijative koja povezuje zaštitu biodiverziteta i kulturnog nasleđa - kaže Aleksandra Stamenković, medijski predstavnik Svetskog fonda za prirodu u Srbiji. 

Projekat „Evropski Amazon“ ima dugu istoriju, jer su još od 1993. godine F, EuroNatur i lokalne NVO vodile kampanje protiv uništavanja reka, vađenja šljunka i peska, izgradnje brana u donjim tokovima Mure, Drave i Dunava. Tokom poslednjih 15 godina vlade pet zemalja uspostavile su 13 zaštićenih područja duž svojih delova ovih reka. 

- U okviru „Evropskog Amazona“ u Srbiji se nalaze četiri zaštićena područja koja se prostiru na teritoriji pet opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka. Jedno od najvećih i najznačajnijih zaštićenih područja je Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Među retkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji. „Evropski Amazon“ je i poslednje utočište za skoro istrebljenu ribu sim, ali i za godišnje migracije više od 250.000 ptica. 

Međutim, i ovi delovi Dunava i njegovog okruženja izloženi su zagađenju i uništenju - upozorava Aleksandra Stemenković. 

Beograd i Novi Sad, oba na Dunavu, ispuštaju neprečišćene otpadne vode direktno u reku jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Beograd svu otpadnu vodu kroz 20 izliva direktno ispušta u Dunav i Savu. Teški metali, pepeo iz termoelektrana, nafta, otpaci iz klanica, direktno ispuštanje kanalizacije - glavni su izvori zagađenja reka u Srbiji. 

Na Dunavu je deset puta manji vodeni saobraćaj i promet tereta nego na Rajni, ali je tri puta zagađeniji od Rajne. 

Brojke su alarmantne - čak 880.000 tona otpadnih voda iz domaćinstava završi u prirodi. Koliki procenat se izlije iz industrijskih postrojenja preciznih podataka nema. 

Procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno oko milijardu evra za održavanje Dunava i investiranje u tu reku. 

- Rečni sistem je od vitalnog značaja za ljude koji tamo žive - omogućava im pijaću vodu i prirodnu zaštitu od poplava, osigurava povoljne uslove za podzemne vode i samopročišćavanje voda. Ovo je od suštinske važnosti za pijaću vodu, održivo šumarsto, zemljoradnju i ribolov. Inicijativa za očuvanje „Evropskog Amazona“, odnosno Dunava i na teritoriji Srbije, kao deo baštine pod zaštitom Unesko, predstavlja veliki korak u oblasti međunarodne saradnje i očuvanja biodiverziteta - uverena je Aleksandra Stamenković.

Izvor: www.novosti.rs