Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Нек реке доведу туристе

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

АПАТИН: Након састанка у Апатину и недавно одржаног у Ковину где су се сви заинтересовани могли информисати о разлозима за формирање Кластера наутике договорено је да се о томе поново информишу сви од институција, локалних самоуправа које излазе на Дунав или на каналску мрежу до произвођача, туристичких организација и свих који би могли имати интереса, о неопходности удруживања у Кластер.

Препорука је да се до краја  јануара наредне године сазове и оснивачка скупштина кластера. 

-У оквиру Стратегије развоја дунавског региона, наутички сектор посебно је добио на значају кроз успостављање система сигурне пловидбе на Дунаву, отварање наутичких објеката, стварање наутичке инфраструктуре, промовисање наутичког туризма и друго, што представља идеалну прилику за формирање кластера наутике у Србији, промоцију наших капацитета и могућности, па је тим значајније да се овој области и у нашој земљи посвети већа пажња - рекла је Милица Врачарић, директорица Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс” на скупу у Апатину, институције која већ две године припрема оснивање Кластера наутике Србије. - Апатин је подржао иницијативу за формирање Класетра, јер је  наутички туризам ушао у стратешке програме ове локалне самоуправе, међутим, без даљег развоја тих програма и без  изградње инфраструктуре у другим срединама ни Апатин са својом марином и пристаном не може очекивати веће приходе.. 

Због недовољне пажње у овој области, како се чуло на скупу у Апатину, малтене је престала производња целе гране привреде, мала бродоградња, а уз њу и многе друге гране које су везане уз њу. Овоме су у многоме допринели и законски прописи за чије мењање је већ потекла иницијатива, али и недовољан развој наутичке инфраструктуре у Србији. Све су то питања која ће Кластер моћи много брже да реши, а све то се ради због бржег привредног и туристичког развоја региона. 

-Од пензионисања 2007.године, као капетан регате почео сам да се бавим наутичким туризмом, међутим, наишао сам на читав низ проблема. Када сам пре неколико година изградио шајку у Бездану, реплику брода из средине 19. века, увидео сам да од Бездана до Ковина једино сигурно можете да се вежете у марини Апатин где може да наточите и бензин на води - каже наутичар Милан Стефановић напомињући да је један од основних проблема, неизграђена инфратсруктура која одбија наутичаре.   

Izvor: www.dnevnik.rs