Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otpad sa Đerdapa mogao bi da greje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Velike količine drvnog otpada, koji se poslednjih decenija vadi iz Dunava, na Đerdapu 1, mogle bi da se iskoriste kao energent, za grejanje kladovskih stanova.

Tako bi se u jednoj grejnoj sezoni uštedelo od 30 do 50 odsto uglja.

 

Osim toga, trajno bi bio rešen i problem deponije na koju se ovaj otpad odlaže, a koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap. 

Na brani Hidroelektrane Đerdap 1 decenijama unazad zaustavljaju se velike količine različitog plutajućeg otpada koji kako kažu na Đerdapu predstavlja ozbiljan problem. Svakoga dana radnici hidroelektrane iz ove reke izvade samo oko 5 kubika balvana I granja, a kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje sistema. 

A Svega tri kilometra nizvodno na deponiji koja se prostire na 16 hektara trenutno se nalazi oko 5 hiljada tona drvne mase. Javno komunalno preduzeće Jedinstvo u Kladovu koje je zaduženo za sistem daljinskog grejanja pokrenulo je inicijativu za kupovinu Mobilne mašine za seckanje drveta, a od koje bi svi Kladovljani imali višestruku korist. 

U lokalnoj samoupravi u Kladovu kažu da je 700 hiljada evra za nabavku opreme obezbeđeno I da se samo još čeka odobrenje ministarstva energetike kojem je projekat predat. 

U opštini Kladovo kažu da će sva sredstva koja bi na ovaj način toplana uštedela biti uložena u obnovu infrastrukture sistema za daljinsko grejanje u ovom gradu. 

Opširnije u našim Vestima.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=Bstt5ruuSQA

Izvor: www.b92.net