Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ускоро три пристана за прихват путника по Дунаву

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

“Градском зеленилу” крајем марта треба да стигне пристан који ће ово јавно комунално предузеће добити бесплатно на коришћење од Југословенског речног бродарства, о чему је својевремено и потписан уговор.

Пристан је, како сазнајемо, тренутно на ремонту у Панчеву и биће искориштен само као привремено решење.

У овом тренутку на дунавској обали нашег града постоје три пристана, један припада “Зеленилу”, другом је власник “Лука Нови Сад”, док је један у приватном власништву. Када се уклони приватни, чија је дозвола не тако давно истекла, кажу у “Зеленилу”, ангажовањем понтона који је поклон Речног бродарства, у Новом Саду би опет три бродска “паркиралишта” требала да служе за прихват све бројнијих туриста који стижу “воденом артеријом Европе”, а радих да се упознају са архитектуром, културом и традицијом нашег града. Лука Нови Сад ће тако и даље имати свој пристан близу Жежељевог моста , док ће са преостала два управљати “Градско зеленило”. Тим поводом “Зеленило” и Туристичка организација Новог Сада ових дана финализују разговоре како би спремно дочекали почетак сезоне и долазак страних и домаћих туриста који стижу речним путем.

Понтон ће, како је пре две седмице најавило “Зеленило”, бити смешетен испред Дома Војске и служиће за привез туристичких, али и теретних бродова. Нови понтон имаће исту функцију као и онај код споменика Жртвама рације, имаће царину и речну полицију и биће знатно већи, пошто су му димензије 75 метара пута десет метара.

Према речима саветника директора “Зеленила” за медије, Ивана Ножинића, ово предузеће није одустало од наставка изградње пристана започетог сада већ давне 2006. године у бродоградилишту “Бродоремонт” у Бачком Моноштору, где му је изграђено корито. Недовршен, пристан је конзервиран и тренутно се налази у каналу ДТД дуж Приморске улице.

Првобитно решење се назрело у најавама да ће Град издвојити 30 милиона динара за завршетак тог пристана, подсећа Ножинић, уз опаску да је добијање понтона на кориштење од ЈРБ ипак далеко боље решење у овом моменту.

- Град ће уштедети новац за нешто друго, а ”Зеленило” ће понтон од Југословенског речног бродарства користити без накнаде, захваљујући ангажовању Канцеларије за локални економски развој Новог Сада (КЛЕР) - каже Ножинић наглашавајући да је рад пристана на Дунаву регулисан одлуком о коришћењу обале и водених простора на унутрашњим водама, која и предвиђа да Град Нови Сад има три пристана опремљена за прихват туриста, којих је из године у годину све више.

Izvor: www.dnevnik.rs