Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Патент да се Тесла не постиди

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

У седмици иза нас, викенд насеље Камењар није, као што то обично бива, служило само за одмор и разоноду после напорног радног дана. Поред стандардних чамаца и бродића који су били привезани уз обалу Дунава, неколико људи је уз помоћ брода вукло и постављало, на први поглед огромну скаламерију а све уз довикивања команди капетана брода. Иако случајним пролазницима није ни приближно било јасно шта се дешава, (као уосталом ни нашој новинарској екипи) убрзо је стигло и објашњење.

Наиме, новосадски проналазач Зоран Савановић тестирао је прототип свог патента подводне турбине, која би, ако се покаже како је и замишљена, требала да унесе револуцију у производњи електричне енергије. Били су присутни и стручњаци са Факултета техничких наука који су мерили колико би турбина требала да произведе енергије. Иначе, овај патент је прошле године освојио прву награду на „Тесла фесту“.

- Данас је проба једног новог решења искоришћавања водене енергије. Мислим да је овај патент револуционаран, али се наравно на њему мора још радити. Оно што је иновативно код ове турбине, јесте то што је потопљена, што је постављена хоризонтално и што су јој лопатице усмерене директно на струју воде. Ради тако што пружа отпор води изнад осовине, док испод ње слободно пропушта воду. Колико ће енергије произвести зависи од величине турбине, као и од брзине воде која протиче. Турбина ове величине требала би да произведе од 5 до 10 киловата на сат, што није занемарљиво – каже Савановић - Оне се могу постављати редно, односно једна за другом, па је могуће искористити велику површину. Поред тога, много су јефтиније него било које хидро централе, а у предности је и у односу на соларне и ветро генераторе, јер ради 24 часа дневно.  Такође, она никако не угрожава еко систем у рекама јер се окреће брзином воде.

Зоран је у овом подухвату имао и велику помоћ, јер је од идеје на папиру до правог прототипа дугачак и тежак пут. Поред финансијске подршке коју је добио од свог рођака, при прављењу турбине највише је помогао Дарко Лугоња, власник машинске радионице на Адицама, која искључиво прави прототипе разних патената.

- Нисмо баш били најбоље припремљени, али смо постепено дошли до неких заједничких решења која ће фукционисати. Требало нам је два месеца да је направимо и било је доста грешака и преправки, али се то и очекује од прототипа. Наравно, све ће одсад бити лакше, јер можемо конкретно да видимо како се турбина понаша у води. За сада се показала задовољавајуће, односно да ради оно за шта је и намењена – наводи Лугоња.

Од прототипа до постављања подводних турбина у реке у Србији и финансијске исплативости оваквог подухвата, протећи ће сигурно доста времена, али се новосадски проналазач нада да ће надлежни у нашој земљи, као и приватници имати слуха за његов патент и за предности које он доноси.

Izvor: www.dnevnik.rs