Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Gradi se trajna zaštita od izlivanje reke Bjelice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako je vodostaj Bjelice u opadanju čelni ljudi lučanske opštine, nakon četiri poplave ove godine, više ništa neće prepuštati slučaju. Odlučeno je da već podugnuti, improvizovani bedem u selu Đerać pretvore u trajni objekat.

Po rečima prvog čoveka opštine, Mladomira Sretenovića, na najkritičnijoj deonici, duž regionalnog puta Lučani - Guča, sagradiće trajnu zaštitu od izlivanja reke u dužini od oko 500 metara.

-Sinoć smo podigli bedem od peska i šljunka i na taj način sprečili Bjelicu da se izlije i potopi kuće sa druge strane puta. Mislim da je izgradnja tog bedema ustvari jedino pravo rešenje. I to nije sve. Sutra bi trebalo da nas poseti Velimir Ilić koji će nam doneti projekat uređenja korita reke Bjelice u dužini od 3,5 kilometara. Vrednost ovih radova je blizu 40 miliona dinara i nadamo se da ćemo sredstva dobiti sa republičkog nivoa.-kaže predsednik opštine, Mladomir Sretenović.

Na sastanku sa premijerom

Kako saznajemo od Mladomira Sretenovića danas je održan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministrima i predsednicima opština koje su bile poplavnjene.

-Dakle na prvom mestu pomoć će biti upućena za stambene objekte, tj. kuće koje su stradale u polavama. U proseku dobiće po 2 000 eura, naravno procena će se vršiti prema oštećenosti objekta. Onda ide infrastruktura pa sanicija klizišta i kuća koje se trenutno nalaze na tim klizištima -priča prvi čovek Lučana, Mladomir Sretenović.

On dodaje da je izuzetno važno što je postignut dogovorom da se privrednici, čija je roba stradala u poplavama, oslobede PDV-a, a ponuđen im je i kredit iz Fonda za razvoj sa minimalnom kamatom od 1,5 odsto.

Izvor: www.blic.rs