Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodovi privezani na divlje, NS još čeka vodenog pauka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uz novosadsku obalu Dunava privezano je oko 4.000 plovila prema proceni inspekcije. Brodovi, splavovi, čamci i druga plovila usidreni su, ali su gotovi svi bez dozvole za zauzeće obale. Među njima je i 16 restorana na vodi i plovila u funkciji turizma.

PREKRŠAJ - Za svih 16 pokrenut je upravni postupak uklanjanja, kao i prekršajni postupak protiv vlasnika plovila.

Saobraćajni inspektori svakog leta proveravaju dozvole vlasnika plovećih objekata. U aprilu je rečeno da će “pauk na vodi” stići već ovog leta. Ali njega još nema, iako nelegalna plovila na novosadskom delu Dunava već godinama niko ne uklanja.

U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kažu da inspektor za kontrolu obale i vodenog prostora, u slučaju da vlasnik plovila nema rešenje o korišćenju dela obale i vodenog prostora pokreće upravni postupak i nalaže rešenjem vlasniku plovila da ga ukloni. Ukoliko to ne uradi, trebalo bi da ga ukloni tzv. pauk na vodi. Ipak, izgleda da se od aprila ništa nije promenilo.

- Javnim nabavkama bi se utvrdilo pravno lice koje bi uklanjalo i čuvalo plovila koja nemaju odobrenja. Po sklapanju ugovora krenuće se u nastavak započetog upravnog postupka i prinudnog uklanjanja plovila koja nisu uklonjena po donetom rešenju – kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

Osnov za naplatu naknade za plovila je u tome što je Dunav međunarodni plovni put i za njega važe međunarodni propisi o nesmetanoj plovidbi, a zabranjena je uzurpacija obale.

Miloš Simović poseduje motorni čamac koji je parkiran na Ribarcu. Kaže da ga koristi za odmor i pecanje.

- To je mali čamac za četiri osobe. Njime ne ugrožavam ni prirodu, niti blokiram međunarodni put. Ne vidim razloga zašto bi mi ga neko uklonio – smatra Simović.

Dušica Mateković živi na Kamenjaru, gde mnogi stanovnici uz svoje vikendice imaju i čamce.

- Smatram da bi trebalo ukloniti splavove gde su noćni klubovi ili restorani. Oni zarađuju ogroman novac radom bez dozvole i zagađuju reku – kaže Dušica.

Izvor: www.24sata.rs