Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vraćaju život Begeju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ŽITIŠTE, ZRENJANIN -Oživljavanje reke Begej, počevši od izmuljavanja, prečišćavanja, uređenja obale i priobalja, glavni su ciljevi nedavno potpisanog Sporazuma "Život za Begej". Zadatak će biti animiranje lokalne vlasti i građana da se fokusiraju na uzrok problema i njihovo rešavanje. U zajedničkim aktivnostima, dvadesetak potpisnika iz Žitišta i Zrenjanina pokušaće da, kako kažu, vrate ljude na reku.

Begej kroz Srbiju teče u dužini od oko 75 kilometara. Osim kroz Zrenjanin, ova reka protiče i kroz naseljena mesta Ečka, Stajićevo i Perlez, a najvećim delom kroz opštinu Žitište.

Bojan Marčeta iz nautičkog društva "Čuvari reke", osnovanog pre dve godine, rekao je da je ova organizacija konkurisala na konkursu NIS-a i dobila sredstva za kupovinu i sređivanje katamarana.

"On će moći da primi tridesetak putnika, a planirali smo da organizujemo turističke plovidbe od prevodnice u Kleku do prevodnice u Srpskom Itebeju", istakao je za RTV Marčeta, koji je ujedno i radnik Info centra Žitište.

Prema rečima predsednice Omladinskog kluba u ovom mestu Miljane Nikoli planirana je i saradnja sa udruženjima iz Temišvara.

"Nekada je plovni put Temišvar - Banat bio izuzetno značajan. Ono što je planirano je izrada zajedničke studije koja bi se bavila prečišćavanjem samog korita reke Begej", rekla je Nikoli.

Sumnju da javno mnjenje i lokalna vlast žele da se stanje promeni i konačno krene u rešavanje problema nema ni Rade Vasiljević iz udruženja "Zrenjaninsko volim".

Vasiljević je podsetio da je u zadnjih dvadesetak godina pisano nekoliko strategija čišćenja Begeja i da je rađeno nekoliko analiza.

Naši sagovornici podsećaju i da je rumunski deo Begeja očišćen, a Žitištani ističu da na njihovoj teritoriji nema zagađivača i najavljuju da će na svojoj obali uraditi sportske terene i spust za čamce i obezbediti bežični internet duž šetališta.

Stariji Zrenjaninci sećaju se plaža na Begeju, ali i supe skuvane od begejske vode. Danas je, međutim, slika potpuno drugačija.

"Niko više ne šeta pored Begeja. Svi odlaze u šetnju prema Zelenom polju ili Šećerani. Nekada je duž obale bilo blato, a ljudi su ipak tuda šetali svakodnevno. Sećam se da se kuvala supa od ove vode, prao se i veš. Mi smo celo leto provodili na Begeju", ispričao nam je osamdesetdvogodišnji Vlajko Živanov, koji u Zrenjaninu živi od 1948. godine.

Njegov sedamdesetogodišnji sugrađanin Milorad Martinov prisetio se letnjih uživanja na ovdašnjim plažama.

"Često sam sa drugovima plivao od plaže Brankovan, pa pored Fišera, gde je sada most na suvom, okolo skroz do gradske klanice", kaže Martinov.

Njegova supruga Biljana Dimitrijević Martinov ističe da je od svekrve nekada slušala o čuvenoj banatskoj supi skuvanoj od begejske vode.

Izvor: www.rtv.rs