Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Obeležen Dan Rečne flotile

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad -- Dan Rečne flotile i dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije obeležen je danas u novosadskoj Kasarni "Aleksandar Berić" svečanim defileom jedinica.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i VS, novosadske gradske vlasti, ustanova i preduzeća.

Smotru jedinica Rečne flotile izvršio je načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Žarko Lazarević.

Pozdravljajući goste i učesnike svečanosti, komandant Rečne flotile pukovnik Andrija Andrić podsetio je na istorijat naših rečnih jedinica, od 6. avgusta 1915. godine kada je porinut prvi srpski brod "Jadar", koji je zajedno sa ostalim brodovima učestvovao u borbama za odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu.

Andrić je istakao značajne rezultate tih jedinica poslednjih godina, posebno naglasivši njihov veliki doprinos u spasavanju stanovništva i materijalnih sredstava tokom majskih katastrofalnih poplava kao i u saniranju njihovih posledica.

I danas, za vreme praznika, deo rečnih jedinica VS radi na sanaciji klizišta u Krupnju i na ispumpavanju vode iz rudarskog basena Kolubara, rekao je Andrić.

Pročitane su i čestitke, koje su pripadnicima Rečne flotile i rečnih jedinica povodom njihovog praznika uputili ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Aleksandar Zzivković.

Na kraju svečanosti saopštene su naredbe o nagradama najboljim pojedincima i posadama brodova, iz sastava Rečne flotile.

Izvor: www.b92.net