Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Đubre zatrpalo dunavske obale

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nadošla voda donela sa sobom tone smeća. Plastične i staklene flaše, po neka klompa, potrošeni sprej, automobilske gume, delovi nameštaja, čak i kućna tehnika potpuno su izmenili pejzaž keja.

ĐUBRE koje je plovilo Savom prethodnog vikenda, prelilo se u Dunav, napravivši pravu deponiju duž šetališta od SRC "Milan Gale Muškatirović" do marine "Dorćol". Vlasnici čamaca svakodnevno sklanjaju stabla, granje i ostrva smeća kako bi isplovili sa pristaništa.

Visok vodstoj učinio je beogradske reke ogledalima ružnih navika. Nataloženo đubre iz mnogobrojnih potoka, zapuštenih kanala i smetlišta na obalama završilo je u Savi i Dunavu. Plastične i staklene flaše, po neka klompa, potrošeni sprej, automobilske gume, delovi nameštaja, čak i kućna tehnika potpuno su izmenili pejzaž keja.

- Izgleda užasno, ne pamtim skorije da je ovako bilo - kaže penzionerka Teodora V. koja živi nedaleko od šetališta. Ne znam zašto neko to ne počisti kada je na suvom, na samoj obali. Da sam mlađa, sama bih...

Ništa lakše nije bilo ni kajakašima koji su se borili sa uzvodnom brzom vodom Dunava, ali i sa smećem oko kajaka. Gde god da zabace veslo, zakače za stablo ili vezu flaša. Ipak, ovih dana skrštenih ruku nisu bili vlasnici čamaca u marini "Dorćol". Svake godine dočeka ih isti posao, ali ovog leta nadošla voda je nanela najviše smeća od kada su na reci.

- Izvlačili smo sami kako smo umeli i mogli desetine stabala, samo da isplovimo - priča nam jedan od dorćolskih "mornara", ukazujući da ulaz u Marinu nije dovoljno zaštićen. - Nemamo mehanizaciju ni jake čamce da sve to sklonimo. Formirale su se čvrste bale smeća i granja uz obalu, plutaju i mrtve ribe i miševi i ko zna šta sve.

SUNČANjE UZ NEPRIJATNE MIRISE

BeograĐankama đubre uz obalu nije smetalo da se malo sunčaju. Sa peškirima na vrhu bedema, uživale su kao na plaži u popodnevnim sunčevim zracima. Problem predstavljaju neprijatni mirisi ustajale vode i žabokrečine.

Izvor: www.novosti.rs