Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Iznajmljivači skutera bez dozvole

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD - U Novom Sadu niko nema dozvolu za iznajmljivanje skutera, ali se oni, ipak,  mogu iznajmiti na nekim mestima. Vozači upravo tih skutera najveća su pretnja na Dunavu.

Veliki broj građana žalio se ovog leta na vozače skutera i čamaca, pa je zbog toga Lučka kapetanija u saradnji sa Graničnom policijom pojačala kontrolu čamaca i sportskih plovila na Dunavu kod Novog Sada. Kontrole su svakodnevne, kao i kazne za nesavesne vozače.

Jedan čamac, kažu, predstavlja strah i trepet za sve skuteraše i čamdžije.

Oni koje uhvate bez potrebnih dozvola, imaju već standardne izgovore.

Zoran Bogunović, vozač patrolnog čamca, kaže da se u 90 odsto slučajeva svi "vade" sa izgovorom: "Evo, sad sam izašao prvi put na vodu...".

Ali ne pomaže, prekršajne prijave pljušte. Samo protekle nedelje, kada i nije bilo tako sunčano, napisano je desetak prijava.

Miroslav Činčurak, inspektor bezbednosti plovidbe, objašnjava da je prilično veliki broj Novosađana koji nisu naročito revnosni pri registracije plovila pa je zbog toga podneto više prekršajnih prijava. Drugih, za sada, težih povređivanja zakona nema.

Najveći problem, kao i svake godine, predstavljaju skuteraši.

U Novom Sadu niko nema dozvolu za iznajmljivanje skutera, ali se oni, ipak,  mogu iznajmiti na nekim mestima. Vozači upravo tih skutera najveća su pretnja na Dunavu.

"Kako da nije opasno. On nije obučen, ne zna propise i plovidbene znakove tako da predstavlja veliku opasnost za plovidbu na Dunavu", kaže Zoran Bogunović.

Miroslav Činčurak, inspektor bezbednosti plovidbe, kaže da je protiv jednog lica koje se bavi iznajmljivanjem skutera podnete i krivična, ali i druge prijave.

Međutim, problem je i u tome što Kapetanija, koja je zadužena za kontrolu plovila, nema svoj čamac za patrolu, već koristi čamac granične policije. Ali i to će se promeniti, kažu u Kapetaniji. Elektrovojvodina im je obećala gliser, koji bi trebalo da dobiju na poklon već sledeće nedelje. Tako će se i građani bezbrižnije kupati.

Izvor: www.rtv.rs