Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Naftna mrlja u Velikom bačkom kanalu, NIS: Sanacija u toku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD -Nevladina organizacija Zelena patrola saopštila je danas da je uočila veliku crnu naftnu mrlju u vodi Velikog bačkog kanala. Mrlja potiče od sabirne stanice obližnje naftnog polja Turija kod Srbobrana. U kompaniji NIS su saopštili da je sanacija u toku.

Zelena patrola je navela da su njeni aktivisti naftnu mrlju uočili juče popodne i obavestili inspekciju zaštite životne sredine u Srbobranu, koja je došla i konstatovala da se radi o ekološkom problemu, veoma opasnom za biljni i životinjski svet u kanalu.

Inspektorka zaštite životne sredine Nada Nađ kazala je danas da će o tome obavestiti Vodoprivrednu inspekciju, te da će protiv Naftne industrije Srbije (NIS) biti podneta krivična prijava.

Dodala je da predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada analiziraju uzorak zagađene vode a došao je i vodoprivredni inspektor.

Zelena patrola je o tom problemu razgovarala i s direktorom pogona Bačka u kompaniji NIS Draganom Mitićem, koji je rekao da je pukla cev i da se izlio kubni metar sirove nafte, a popravka je u toku.

Zelena patrola je ukazala da se na dva kilometra uzvodno od naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu u Srbobranu taj vodotok prečišćava.

To radi Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

NIS: Sanacija u toku

Specijalizovane ekipe NIS-a i podizvođač radova, kompanija "Eko Maber" saniraju naftnu mrlju koja se izlila u kanal Dunav-Tisa-Dunav kod Turije iz NIS-ovog postrojenja na sabirno otpremnoj stanici u Turiji, saopšteno je danas iz Naftne industrije Srbije (NIS).

U saopštenju ove kompanije se navodi da je juče u popodnevnim časovima primećeno isticanje nafte do koje je, kako se objašnjava, došlo zbog kvara na separatoru na NIS-ovoj stanici – postrojenju u kojem se vrši ispuštanje atmosferske vode u kanal.

"NIS je hitno reagovao i odmah preduzeo neophodne mere sanacije, tako da je minimalizovan negativan uticaj na životnu sredinu. Na kanalu je postavljena zaštitna plivajuća brana koja sprečava dalje širenje naftne mrlje, i upotrebljeno je sredstvo koje se koristi za skupljanje nafte sa površine vode", dodaje se u saopštenju NIS-a.

U ovoj kompaniji očekuju da će postupak sanacije u potpunosti biti završen do kraja dana.

Izvor: www.rtv.rs