Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Konačno se vidi obala: Savski amfiteatar više nije “groblje brodova”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Deo savske obale, koji se do pre samo nekoliko nedelja gušio u brodskim olupinama, konačno je raščišćen, pa obala Savskog amfiteatra posle ko zna koliko godina može da se vidi, a “groblje brodova” oko starog Savskog mosta polako nestaje. Pravo je uživanje ovih dana prošetati Savskim amfiteatrom odakle su u prethodnih nekoliko nedelja uklonjena 24 plovila koja su tu usidrena već decenijama. Gradska vlast koja je počela sa uređenjem Savskog amfiteatra obećala je da neće odustati dok sa obale ne nestane i poslednje zarđalo plovilo.- Uklonićemo ukupno oko 50 plovila, a uporedo sa tim poslom, radimo i na čišćenju obale i uklanjanju đubreta i deponija koje su se godinama stvarale. Reč je o akciji čišćenja Savskog amfiteatra, ali i uvođenja reda u priobalje. Cilj je da obalu vratimo onima kojima i pripada, a to su Beograđani - kažu u gradu.


U narednih nekoliko nedelja biće uklonjeni skoro svi brodovi od kojih je većina u vlasništvu preduzeća “Ivan Milutinović - PIM” ili ”Bagersko brodarskog preduzeća Beograd”, a kojima je naloženo da izmeste plovila jer te firme imaju i druge lokacije gde mogu da ih drže.


Za sada će na obali ostati samo tri broda koja zahtevaju malo komplikovaniju proceduru kako bi bila izmeštena jer bukvalno treba da se odnesu.

U gradskoj upravi kažu da sa plovilima koja su do sada uklonili nisu imali nikakvih problema, jer su njihovi vlasnici shvatili da je važno da se ovaj prostor očisti. Ipak, vlasnici pojedinih splavova pokušavaju da zadrže lokaciju i ostanu na mestima gde su sada, ali u gradu su jasni da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se uveo red na ovom posedu, odnosno prostoru Savskog amfiteatra koji je predviđen za izgradnju "Beograda na vodi".
 

Nedavno je uklonjen i brod-hotel čiji ga je vlasnik bez bilo kakve dozvole postavio kod Kule Nebojša. Onima koji su nameravali da urade nešto slično, grad je jasno stavio do znanja da se nelegalna gradnja neće tolerisati, a da bi problem trajno bio rešen, od 1. januara 2016. godine trebalo bi da stupi na snagu i Pravilnik o postavljanju plovila.


Kako je nedavno objasnio gradonačelnik Siniša Mali, pravilnik će definisaće zone, uslove, kriterijume, i sve ono što vlasnici moraju da ispune da bi imali splav na teritoriji grada.