Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kinezi žele još jedan most u okolini Beograda!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi most na Dunavu kod Vinče, dužine između 2. 100 i 2. 200 metara i širine najmanje 30 metara, mogao bi da se izgradi za oko 3 godine Sve su Kinezi naučili o Dunavu gradeći most Zemun-Borča, koji će svečano biti otvoren 18. decembra. Ali. izgleda da je brzo došlo vreme da “utvrde gradivo”, pa će predstojeći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Beogradu, iskoristiti da srpskim partnerima ponude jo jedan projekat. Radi se o mostu kod Vinče na Dunavu, koji je deo obilaznice oko Beograda.

Srbija je i te kako zainteresovana za izgradnju ovog kombinovanog, drumsko-železničkog mosta, jer samo tako centar Beograda može da se oslobodi teretnog železničkog saobraćaja. Završetak ovog projekta preduslov je i za kompletno oslobađanje Savskog amfiteatra, gde je planirana izgradnja “Beograda na vodi”.

Novi most na Dunavu kod Vinče, dužine između 2. 100 i 2. 200 metara i širine najmanje 30 metara, mogao bi da se izgradi za oko 3 godine.

Centralna tema predstojećeg samita kada je reč o infrastrukturnim projektima je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

Očekuje se da paraf na dokument o roku završetka studije izvodljivosti i vremenu potrebnom za modernizaciju pruge stave premijeri ili resorni ministri Srbije, Kine i Mađarske. Kda posao bude završen, ukupno 350 kilometara od Beograda do Budimpešte prelaziće putnički vozovi za manje od 120 minuta.

Obnova postojećeg i izgradnja drugog koloseka na ovom delu severnog kraka železničkog koridora 10 koštaće oko dve milijarde evra. Za 184 kilometra kroz Srbiju vrednost radova procenjena je na 885 miliona evra. Od toga, 370 miliona za deo od Stare Pazove do Novog Sada, za koji je novac već obezbeđen iz ruskog kredita. To znači da bi sa Kinezima trebalo da se pregovara za oko 515 miliona evra za modernizaciju pruge od Novog Sada do Subotice.

Biće reči o projektima koji su u toku na Koridoru 11, ali i planovima vezanim za nove deonice na ovom drumskom pravcu.

Izvor: www.telegraf.rs