Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Шумари не дају да река украде трупце

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

БАЧКА ПАЛАНКА: Дунав ових дана бележи нагли раст, а у Бачкој Паланци кажу да велика река уме за дан да порасте и до 40 центиметара. Ипак стручњаци истичу да нема страха од поплава, јер на мерном месту где се Дунав сада улива у заливно језеро „Тиквара“ јуче је измерено 414 цм, а врх воденог таласа очекује се у недељу када ће достићи 440 сантиметара.

То је далеко чак и од проглашења редовне одбране од поплава која се овде проглашава на 530 сантиметара, а ванредна одбрана на 650 сантиметара.

Можда је мало чудно, али овде, због наглог раста велике реке, највише посла имају шумари. Шумска управа Бачка Паланка располаже са око 1.300 хектара шуме углавном у приобалном делу где су меки лишћари и јасен, док је око 350 хектара багремове шуме у непосредној близини града, а позната је као излетиште „Багремара“ и довољно је далеко од воде. Најкритичније је кажу шумари у приобаљу код „Полоја“, делу између Бачке Паланке и Челарева.

Шумари истичу да је ово најнижи део обале, па се Дунав излива у Полојску шуму и при нижем водостају него што је садашњи. У том делу има доста посечених стабала, а како би се трупци спасили да их Дунав не однесе потребно је много тога урадити. Шумари кажу да није страшно када река расте, али велика вода уме да „украде“ доста трупаца када почне нагло да се повлачи. Због тога је потребно урадити такозвани рекез -сајлама повезати од стабла до стабла, а потом се све повеже и изкламфа.

Посао шумара у приобаљу Дунава компликованији је од, на пример, посла њихових колега на планинама. Овде шумари морају да газе по води у високим гуменим чизмама, морају знати да пливају, да управљају моторним чамцима, веслима, да добро познају реку, обалу и дно реке, да ослушкују велику воду, прате водостање... Јер, уколико закасне макар и пар сати, сами кажу, деценијски труд уме да оде низ реку.

Izvor: www.dnevnik.rs