Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nasipi spremni za veliku vodu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Milijarde u bedeme. Najviše sredstava, oko 430 miliona dinara, uloženo je u stabilizaciju odbrambene linije Grada Novog Sada. Dežurstva u Tekiji. KOLIKO su nasipi na gotovo svim vodotocima u zemlji važni, pokazala je vodena stihija koja je prošlog maja ugrozila dobar deo Srbije - Srem, Mačvu, Šumadiju, Tekiju, Pomoravlje, a kasnije i jug zemlje. Poplave, nezabeležene u stogodišnjoj istoriji, načinile su štete u milionima evra, a trebalo je gotovo godinu dana da se život vrati u krajeve i domove koje je odnela voda. Iz vodene drame izvučen je nauk - mere zaštite moraju da budu kudikamo bolje, da nasipi na rekama moraju da budu podignuti i ojačani i nikada više ne sme da se dozvoli da proleće sačekamo neočišćenih kanala za atmosfersku odvodnju.

U sanaciju slabih mesta na linijama odbrane od poplava, samo na reci Savi, na deonicama u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", kako je "Novostima" potvrđeno, biće uloženo oko 200 miliona dinara, a uz to, radiće se i na još nekim lokacijama.

Odbrambene linije u Vojvodini, kako napominju u "Vodama Vojvodine", u dobrom su stanju i sve službe su spremne.

- Naše preduzeće je u prethodnih sedam godina uložilo više od tri milijarde dinara u sanaciju odbrambenih linija, radilo se na gotovo svim vodotocima u pokrajini, a pre svega na Dunavu, Savi, Bosutu, Tisi, banatskim vodotocima, Hidrosistemu DTD - ističu u "Vodama Vojvodine".

Preventivna ulaganja u odbrambene linije pokazala su se kao izuzetno opravdana jer su nasipi izdržali pritisak visokih voda u prethodnih nekoliko godina, uključujući i rekordno visoke vodostaje na Savi prošle godine. Održavanje odbrambenih linija, međutim, zahteva nova ulaganja svake godine.

- Najviše sredstava, oko 430 miliona dinara, uloženo je u stabilizaciju odbrambene linije Grada Novog Sada, inače, najnižeg dela nasipa na celom toku Dunava u Srbiji - preciziraju u "Vodama Vojvodine". - U rekonstrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta, uloženo je oko 1,7 milijardi dinara, dok je u rekonstrukciju tamiških nasipa investirano 434 milion dinara.

Dragoslav Milanović, komandant Štaba za vandredne situacije Mačvanskog okruga sa sedištem u Šapcu, rekao je da pomno prate stanje votokova, kao i da kratkoročne i dugoročne prognoze dobijaju redovno.

- Čim vremenske prilike dozvole, počeće radovi na uređenju delova od ušća Drine u Savu i dalje u toku te reke prema Beogradu, ali, ovoga puta, to će se organizovati stručno, valjano i dugoročno, kako se problemi iz maja 2014. ne bi ponovili - napominje Milanović, dodajući da se stanje prati i kad je reč o podzemnim vodama.

Rečna korita u opštini Krupanj puna su nanosa peska i šljunka iz gornjih tokova, koji se ne čiste, rekao nam je Rade Grujić, predsednik oštine.

JP "Srbija vode", kako kaže, rade bedeme, nasipe i brane na mestima gde su reke napravile najviše jada,"ali je nužno čišćenje i korita reka u donjem toku".

- Nanosa će biti, a s njima i rizika usled većih padavina, dok se ne završe brane u selima, čija je izgradnja u toku - naglašava Grujić.

I Požarevljani su preduzeli neophodne mere zaštite uz korito Mlave, za koje su nadležne "Srbijavode", dok je lokalna samouprava zadužena samo za bujične potoke.

- Pod našu nadležnost spadaju samo vode drugog reda, a to su bujični potoci u Kličevcu i Rečici. Redovno ih održavamo i čistimo, i za te namene iz gradskog budžeta ove godine uložićemo tri do četiri miliona dinara - rekao nam je Slađan Stević, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Kada je o Mlavi reč, "Srbijavode" su od prošlog maja radile na ojačavanju i održavanju zaštitnih nasipa, naročito u Maljurevcu i Bradarcu. Ojačani nasipi trebalo bi da zaštite i termoelektranu "Kostolac B" u Drmnu, koja je, takođe, prošlog maja bila ugrožena od izlivanja Mlave.

U Grabovici kod Kladova, selu u kojem je prošlog septembra nekoliko nedelja pod vodom bilo 105 domaćinstava, završena je prva faza izgradnje odvodnog kanala iz Grabovičkog polja kroz Rečku reku do Dunava.

- Kanal koji će trajno rešiti problem atmosferskih, podzemnih voda i potoka koje protiču kroz naselje, gradi privredno društvo HE "Đerdap", a do sada je iskopano skoro 4.000 metara" - kaže Radovan Arežina, predsednik opštine Kladovo.

Svi kanali u Tekiji su povezani, a mašine i teška mehanizacija su i dalje spremne da reaguju.

POSLE poplava u Timočkoj Krajini, radilo se na čišćenju vodotokova u Mokranju, Slatini, Dušanovcu i Dupljanu, očišćeni su i kanali kod Kasarne u Negotinu i korito reke u Maloj Kamenici, sanirani putevi koje su oštetila klizišta.

- Imajući u vidu da je potrebno još mnogo da se uradi na uređenju vodotokova i kanala, u budžetu smo predvideli 10 miliona dinara za izradu projekata i čišćenje vodotokova i kanala - ističe Nadica Vasić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Korito Belice, koja je lane ozbiljno pretila Jagodini, očišćeno je i potpuno spremno da dočeka nove padavine, kaže Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine Jagodine. - Obratili smo pažnju na Lugomir, posekli rastinje i šiblje koje je bilo u reci - ističe Marković.

Inače, "Srbijavode", koje su po Vladinoj uredbi o obnovi oštećenih vodnih objekata, zadužene za sanaciju vodotokova, i dalje rade na tome da probijene nasipe i oštećene obale vrate u stanje pre poplave. U ovom trenutku u Paraćinu se radi na uređenju Crnice, u Ćupriji se uređuje Ravanica, kao i Resava u Svilajncu.

Bedem na Zapadnoj Moravi kod sela Odžaci, više ne bi mogao da izdrži ni minimalni porast vodostaja i o njemu brinu "Srbija vode".

- Naš veliki problem je i kompletno uništeno izvorište za snabdevanje grada vodom i taj problem smo privremeno rešili, snabdevanjem sa izvorišta "Prnjavor" - predočava Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić naglašava da je ovaj grad ozbiljno shvatio preventivu.

- Imamo problema sa neodgovornim ponačanjem stanovnika sela u blizini Južne Morave koji bacaju otpad u reke - kaže Antić,.

Čim se voda povukla, procenjene su prema rečima Nemanje Nuhijevića, gradskog većnika za ekologiju, takozvane kritične tačke.

- Očistili smo rečna korita kod Zlatokopa, Tibužda, Trebešinja i ostalih mesta u blizini mostova - kaže Nuhijević.

Komunalnoj policiji naložena je pojačana kontrola i dato ovlašćenje da kažnjavaju one koji bacaju otpad u reke.

MOSTOVI U VELIKOJ Kamenici, u kojoj su bujice teško oštetile most, uređeno je korito reke. U ovom naselju planirana je izgradnja novog mosta u dužini od 60 metara, kao i postavljanje dodatnih propusnih cevi koje će regulisati problem nadolazećih voda. Opština Kladovo je sanirala je i zaobilaznicu oko alternativnog propusta, sagrađenog posle septembarskih poplava.

KRITIČNE TAČKE U TRGOVIŠTU

OPŠTINA Trgovište, prema rečima načelnika Pčinjskog okruga Slaviše Bulatovića, najkritičnija je tačka kada je o opasnosti od poplava reč, jer taj kraj je poznat po bujičnim rekama. Potrebno je urediti korito Kozjedolske reke i izgraditi nasip.

Izvor: www.novosti.rs